Det är sent en fredagnatt, numera rent tekniskt en lördagmorgon eftersom klockan har passerat midnatt. Jonas Ekfeldt, till vardags forskare kring rättsinformatik på Stockholms universitet, har en avaktiverad Iphone 5 framför sig, som han bara inte kommer in i. Avaktiveringsläget gör att telefonen är helt låst, och telefonen meddelar att en återställning är enda utvägen. Det är inte första kvällen, eller natten för den delen, han sitter med telefonen.

Det började med att en kollega på universitetet hörde av sig då han inte längre kunde komma in i sin Iphone 5 efter att ha skrivit fel lösenord för många gånger. I telefonen fanns en mängd ovärderliga semesterfoton, samt andra viktiga saker som kollegan inte ville förlora. Han var helt förtvivlad och hade genom att fråga sig fram på universitetet kommit i kontakt med Jonas Ekfeldt.

– Han kom till mig och frågade om det fanns någon möjlighet, och hade försökt med alla kända knep. Han fick inte ut informationen eller bilderna, säger Jonas Ekfeldt.

Så Jonas Ekfeldt säger att han kände sig lite tagen av uppgiften. Det var en utmaning. Han får minnesbilder från barndomen där han försökte få extraliv till sin Game-and-Watch-speldosa genom att fula sig med dosan och vill verkligen göra ett försök.

– Jag testade det ena och det andra. Jag tittade på de där videorna som finns på Youtube där andra försökt. Jag testade, men det var ingenting som hjälpte. Ända fram till klockan 01.46 på lördagen. Där rasslade den till, säger Jonas Ekfeldt.

Nu hade telefonen släppt in Jonas Ekfeldt till både samtalslistor och kontaktlistan på telefonen. Men enbart i telefonens lokala gränssnitt, inte via något externt program. Men telefonen lät också Jonas Ekfeldt komma åt hela bildgalleriet.

– Till slut, en lördag, ringde han och berättade att han kom in och kunde se bilderna, säger kollegan Pål Wrange.

Han berättar att det var dottern som i ett försök råkat skriva in fel lösenord för många gånger, och efter många försök att komma runt avaktiveringsläget kontaktade han sin kollega.

Avaktiveringsläget är något som alla Apple-enheter kan försättas i. För de lite äldre modellerna finns lite program och knep för att komma in i telefonen igen. Men de senaste modellerna, likt den telefon Jonas Ekfeldt lagt sina händer på, finns det ingen möjlighet att komma åt. Till mångas förtret.

– Vi får in kanske ett samtal i veckan om det här, säger Michael Nylén, dataforensisk projektledare på Ibas.

Men trots att problemet verkar vara relativt vanligt, är Apple inte behjälpliga. Enligt Michael Nylén är enda kända gångerna Apple öppnat upp en avaktiverad telefon efter ett domstolsbeslut i USA. När Jonas Ekfeldt senare var i kontakt med Apples support för att se om de kunde assistera fick han enbart rådet att återställa telefonen, någon annan möjlighet fanns inte enligt kundtjänsten. Enda alternativet var att själv försöka komma in i telefonen. Vilket gick till sist.

Säkerhet 24 har sökt Apple vid ett flertal tillfällen för en kommentar.

Fakta

Det så kallade avaktiveringsläget, som telefonen hamnar i efter att man skrivit fel lösenord för många gånger, kan alla Apple-enheter försättas i.

Det innebär att ägaren har två val.
Antingen kopplars enheten till den Itunes-instans som aktiverade den.

Eller så gör man en fabriksåterställning som tar bort all data på telefonen.

Såväl Iphone, Ipad och Ipod kan försättas i detta läge. I äldre modeller går det att komma runt med lite olika verktyg och andra knep.