Tisdagens lansering vid Apples huvudkontor i Cupertino i Kalifornien innefattade även förbättrad säkerhet i mobiloperativsystemet IOS. Under lanseringen uppgav Phil Schiller, som är global marknadschef, att det är dags att betrakta lösenorden som ensamt skydd som förlegade.

– Administration och dataskydd ger inte allt skydd som behövs, men utgör tillsammans med lösenord en bra grund. Ofta skippar användarna lösenorden för att de anser dem vara för komplicerade, säger Paul Schiller, till IDG News.

I takt med att användarprylar slår igenom i företagen blir säkerheten helt avgörande för företagskundernas acceptans. De senaste Iphone-modellerna innefattar nya biometriska säkerhetserbjudanden med namnet Touch ID. Därmed förbättras säkerheten i både den nya Iphone 5S och Iphone 5C, som ersätter den tidigare Iphone 5.

Med hjälp av Touch ID går det både att låsa upp telefonen och få till stånd en säker autensiering för Ios-baserade appar. Därmed går det att handla från olika Apple-butiker, däribland Itunes, App Store och Ibookstore.

Frågan är dock om Apples säkerhetslanseringar räcker. På Twitter har en debatt startat om detta. Marcus Carey, som är grundare till säkerhetsföretaget Threat Agent, anser att företagen behöver både tvåfaktorsautensiering och biometri.

– Säkerhetsfolket borde inrikta sig på hur man kan bygga in biometri i IOS för att säkra data, säger han.

I ett uttalande uppger branschorganisationen Fido, Fast Identity Online, att Apples lanseringar visserligen ökar medvetenheten, men att de i grunden handlar om att lansera ytterligare en säkerhetslösning som inte skiljer sig från andra. Apples lansering är i alla fall en början.

Fido anser att det behövs en standard för interoperabilitet, som hanterar säkerheten på central nivå. Innan dess kvarstår riskerna för stora säkerhetsproblem. Riskerna med Apples nya identitetshantering kommer att följas upp och utvärderas. När inflödet av Iphone ökar, kommer företagets säkerhetsansvariga att behöva hantera frågan relativt snart.

Fakta

Apple utnyttjar teknik från företaget Authentec, som företaget förvärvade i juli, med fokus på identitetshantering och fingeravtryck. Enligt Apple kommer data som avser användarens fingeravtryck att lagras krypterade i smarttelefonernas A7-chipp. Fingeravtrycksdata kommer alltså inte att lagras på någon server eller i företagets molntjänst Icloud. .