Hemmasurfare ser ofta till att skydda sina datorer med brandväggar och antivirus, men när det gäller trådlösa routrar eller uppkopplade tv-apparater är det sämre beställt. Marta Janus, som är forskare på säkerhetsförtaget Kaspersky Lab, varnar nu för att hemmaprylarna börjar bli all vanligare objekt för angrepp.

– De första angreppen på hemmanätverk rapporterades 2009. Då var syftet att använda de uppkopplade prylarna till botnät. Idag har angreppen ökat och syftet är att vaska kryptovaluta, säger Marta Janus.

De här prylarna är oftast Linuxbaserade och är nästan bortglömda skyddsobjekt i hemmanätverken.

– Den vanligaste elaka koden som installeras i hemmanätverk är maskar och den mest frekventa tycks vara masken Darlloz.

Den sprids framförallt i Intelmiljöer och det primära syftet är att vaska kryptovaluta, dock inte Bitcoin, utan i första hand alternativen som finns. Ett annat syfte är att ändra dns-inställningarna. Hon är inte förvånad, med tanke på hur oskyddad till exempel en router i ett hemnätverk är.

– Oftast kommer den elaka koden in i hemnätverken genom att använda sig av sårbarheter i webinterfacet.

Hon varnar nu för att det här kommer att bli ett växande problem eftersom de här prylarna sällan är föremål för säkerhetstänkande och att leverantörerna sälle uppgraderar dem.

- Jag försöker använda min forskning för att göra leverantörerna mer uppmärksamma på problemet och göra produkterna säkrare.

Internetoperatörerna försöker visserligen att öka säkerheten, men hon uppmanar hemanvändaren att mer frekvent ändra lösenord, till exempel i sin trådlösa router.