Med släppet av IOS 8 den här veckan kan Iphone- telefoner och Ipad-plattor med ett lösenord kryptera större delen av alla personliga data. Därmed blir det omöjligt att komma åt data utan ett lösenord på fyra siffror.

Genom att koppla krypteringen till lösenord och se till att dess nyckel aldrig lämnar apparaten, har Apple placerat bördan på lagstiftaren att upprätta en efterlysning och gå direkt till kunderna för att få data från deras apparater under exempelvis en polisutredning.

– Till skillnad från våra konkurrenter kan Apple inte gå förbi lösenordet och därför kan vi inte komma åt data, säger Apples vd Tim Cook, till IDG News.
– Så det är inte tekniskt möjligt för oss att agera utifrån myndigheternas begäran att få data från apparater som kör IOS 8, uppger han.

Konkurrenten Google reagerade snabbt på Cooks uttalanden. Företaget slår på kryptering av data som grundinställning i nästa generationens Android.
Operativsystemet har kryptering som tillval sedan mer än tre år, med nycklarna lagrade i smarttelefonen eller plattan.

Under fredagen fick Apple stöd för sin senaste åtgärd, som betraktas som ett sätt att ge användarna mer kontroll över sina data.

– Faktum är att polis och åklagare måste gå direkt till innehavaren och inte kan göra något utan dennes vetskap. Det är en enorm förbättring för Apples kunder när det gäller integritet och säkerhet, säger Jeremy Gillula, som är teknikspecialist på integritetsförespråkaren Electronic Frontier Foundation.

Men enligt säkerhetsexperterna har skyddet sina begräsningar. Många kunder lagrar sina krypterade data på molntjänsten Icloud, exempelvis foton, meddelanden, e-post, kontakter och Itunes-innehåll.

Förutom information som är relaterad till röstkommunikation, exempelvis samtalsloggar, så lagras även andra data hos operatören och på smarttelefonen.

När data befinner sig på Icloud, kan myndigheterna tvinga Apple att lämna över dem.

Även integritetsfunktionen har sina begränsningar. Att koppla in en Iphone eller Ipad till en Mac eller Windows-pc ihop med apparaten kan göra det möjligt att koppla sig förbi den lösenordskyddade krypteringen.

– För en person som är arresterad kan polisen både beslagta ägarens Iphone och alla stationära datorer som denne äger och använda filer på de senare för att dumpa över och få åtkomst till data från telefonen, säger Jonathan Zdziarski, som är it-forensiker. Detta kan också göras på exempelvis en flygplats för en som är tagen i fängsligt förvar.

Förändringarna i Apples operativsystem skedde efter att Apples mobiler drabbats av flera intrång, kopplade till Icloud-konton och vissa fall nakenfoton från kändisar. Apple anser att förövarna inte har lyckats komma förbi Iclouds säkerhetsfunktioner, utan har erhållit inloggningsuppgifter på annat sätt.

Apple har samtidigt stärkt säkerheten i Icloud med tvåfaktorsautentisering, vilket tidigare var tillgängligt för personer som hade ett Apple-konto kopplat till Itunes och andra tjänster.