Cygate är på väg att stärka sin roll som aktör på marknaden för säkerhetsjänster. Det sker dels genom samordning av tjänsteutbudet, dels genom externa investeringar. I förra veckan köptes det värmländska molnföretaget Ipeer. Storleken på investeringen är inte offentlig.

– Vi har jobbat med tjänster i många år, men nu blir vi tydligare och bredare i vårt utbud, säger Michael Mothander, som är ansvarig för säkerhetsområdet på Cygate.

Det sker genom att Cygate bygger lösningar baserade på sina egna, Telias och Ipeers tjänster. Företaget kan därmed bli en starkare leverantör på marknaden för molnbaserade säkerhetstjänster. Det här marknadssegmentet, som på engelska heter Managed Security Services, MMS, växer och, enligt analysföretaget Gartner, var den globala marknaden förra året värd 2,1 miljarder dollar. Nästa år väntas den vara värd 3,1 miljarder dollar.

I första hand är kunderna större företag och organisationer, som idag ofta analyserar sin trafik på egen hand.

– I takt med att hoten blir allt mer avancerade, så upplever många företag att de behöver en extern leverantör av säkerhetstjänster.

Idag är synen, både hos leverantörer och kunder, att det inte till hundra procent går att undvika intrång.

– Det man strävar efter är att upptäcka intrången så snabbt som möjligt för att begränsa skadorna. Idag är tiden som går mellan ett intrång och upptäckt i genomsnitt 200 dagar.

Molnbaserade säkerhetstjänster innebär att kunderna låter sin trafik gå genom tjänsteleverantörens datacenter, som övervakas från en security operation center, soc, för att upptäcka skadliga beteenden eller kod. som alltid är i drift. I Cygates övervakningen ske vid flera soc:ar och kunden har möjlighet att välja tjänster efter behov.