Anonabox startades som ett Kickstarterprojekt i USA och de senaste dagarna har intresset exploderat. Man har på bara några få dagar fått in nästan 600 000 dollar, nästan tio gånger så mycket som det man bad om, och 9 000 personer stöder redan projektet.

Anonabox är en router som krypterar trafik via Tor, men inte bara surfande, utan enligt skaparna skyddar det även trafik via exempelvis Skype och Filezilla. Idén till routern säger skaparna kommer från den censur som utövades under den arabiska våren.

Men flera skeptiska röster har höjts de senaste dagarna. Många hävdar att hela projektet bara är en bluff. Kritik har riktats mot att det så kallade specialdesignade höljet ska vara en photoshoppad version av en redan existerande router. Och även mot att den påstådda öppna källkoden man använder inte alls ska vara så öppen och pålitlig som skaparna hävdar.
Säkerhetsanalytikern Leif Nixon är en av många som ifrågasätter routern.

– De är definitivt vilseledande, så till vida att de ger sken av att ha utvecklat den här routern själva. Jag har inget förtroende för skaparnas ärlighet och kompetens.

Han menar även att konfigurationsfilerna de tillhandahåller är osäkra då de innehåller ett hårdkodat root-lösenord, vilket innebär att alla routrar som har deras konfigurationsfil kommer ha samma lösenord.
Själva tanken med en Tor-router är dock ingenting han ser några problem med, och routern är en bra början för att skydda sig mot exempelvis en repressiv regering, så länge man är medveten om de begränsningar som finns.

– Att hålla sig anonym i längden är väldigt svårt. Man kan råka läcka information om sin identitet på så många olika sätt, och Tor skyddar bara mot några av dem.