Andy Ellis
Andy Ellis är säkerhetschef på Akamai.
Akamai rekryterar säkerhetsproffs enligt kriterier som ligger utanför lådan. Onlinejätten ser inte till certifieringar, utan i stället till personalens utvecklingsbarhet.

– Många rekryteringsansvariga vill ha personer med rätt certifieringar när de anställer. Det gör att många jobbsökare fastnar i en certifieringsfälla, säger Andy Ellis, som är global säkerhetschef på Akamai, till IDG News.

Mängder av välutbildade och välcertifierade it-anställda roterar sedan runt mellan olika arbetsgivare och stiger i graderna. Och i slutändan blir de med långa meritförteckningar övervärderade på arbetsmarknaden, eftersom alla rycker i dem.

Läs mer: Driftchefen ser ökade säkerhetsrisker – och en allt för låg medvetenhet

– Ofta är det svårt att skilja dem åt. Man vet inte riktigt vad de gör eller om har en passion för det, säger han.

När många företag har svårt att få tag i säkerhetsexperter, ser han det som en fördel att tänka utanför de traditionella rekryteringsvägarna.

– Vi söker framför allt efter kandidater som är smarta och passionerade, men deras bakgrund behöver inte nödvändigtvis vara inom säkerhet, säger han.

Till säkerhetsfunktionen rekryteras exempelvis programingenjörer och versionshanterare. Men även biokemister och personer med kunskap om riskhantering, incidenthantering och logistik.

Bland annat har Akamai samlat en grupp av experter inom formella metoder, som med matematiska tekniker modellerar, specificerar och verifierar egenskaper hos system.

– Inom operativ säkerhet utgör formella metoder en helt ny ansats, säger Ellis.

Läs mer: Kritik mot regeringens utredning om it-säkerhet: För mycket myndighetsfokus

I en operativ värld betraktas allt som är hackat som osäkert. Men formella metoder visar på sätt att minska graden av osäkerheten och en ökad insikt i vilka risker som finns.

Förutom passion krävs ett stort intresse och förmåga att lära.

– Och då menar jag inte att kunna gå till sin chef och be dem betala för en konferens. Alla kan göra det. Jag vill se att den som åker faktiskt har lärt sig något för sin egen del, säger han.

Varje rekrytering hanteras av såväl rekryteringsexperter som av interna team. Utgångspunkten är vad flera personer tillsammans kan utföra i ett team. Jobbkraven är ofta kandidatexamen eller erfarenheter som Ellis anser är likvärdiga.

– En sökande hade arbetat med välgörenhetsprojektet One Laptop per Child. Jag bryr mig inte om vad hans examen är om han har arbetat i fyra år med att bygga datorer och den mjukvara som används i dem, säger Andy Ellis.


CITE Conference kommer till Stockholm 21-22 april!

Här samlas alla typer av IT-beslutsfattare för att prata om digitaliseringen som driver framtidens affärer.

Fokus ligger på mobilitet, säkerhet, molnet och big data.

http://cite.event.idg.se