Smartphone
Det blir allt vanligare att företag låter utveckla egna mobilappar som används internt eller av företagets kunder. I en undersökning som IBM gjort tillsammans med Ponemon Institute tillfrågades 400 företag i en lång rad olika branscher om hur de arbetar med säkerhet i samband med utvecklingen av egna mobilappar.
40 procent svarade att de inte gick igenom apparna för att hitta säkerhetshål och 33 procent uppgav att de inte testade apparna innan lansering, enligt undersökningen.

De 400 företagen i undersökningen spenderade sammanlagt 310 miljoner kronor årligen på apputveckling. Bara 5,5 procent av pengarna användes till att skydda mobilapparna mot intång och attacker.

Läs mer: Akamai rekryterar it-proffs utifrån passion

De låga säkerhetsambitionerna hänger tätt samman med den kraftiga ökningen av attacker och dataintrång i mobiler, tror Ola Wittenby, ansvarig för säkerhetslösningar på IBM.

– Det är anmärkningsvärt att så många företag inte har större fokus på säkerheten i de appar de utvecklar, trots att de ofta innehåller känslig information som användar-, företags- och kunduppgifter, säger han.

Läs mer: Kritik mot regeringens utredning om it-säkerhet: För mycket myndighetsfokus

Enligt IBM:s undersökning tillåter två tredjedelar av företagen i undersökningen sina anställda att använda privata appar i sina jobbmobiler.


CITE Conference kommer till Stockholm 21-22 april!

Här samlas alla typer av IT-beslutsfattare för att prata om digitaliseringen som driver framtidens affärer.

Fokus ligger på mobilitet, säkerhet, molnet och big data.

http://cite.event.idg.se