Security
Personalen är ett av de största säkerhetshoten i företagen, visar en undersökning från säkerhetsföretaget Blue Coat. Rapporten bygger på en enkät till 1 580 medarbetare i företag i elva länder och gäller bland annat personalens riskbeteende. Här är de fyra största säkerhetsriskerna:

1. Porr

Enligt Blue Coat har var 20:de anställd i USA och var tionde i Storbritannien tittat på porr på sin jobbdator eller jobbmobil. Största säkerhetsproblemet med porr är skadliga länkar.
Det gäller inte bara porrsajter utan även sajter med piratkopierade program och filmer. Många av sajterna tjänar stora pengar på skadlig kod som installeras i besökarnas datorer.

Läs mer: Utbilda användarna i nätfiskets risker

2. Nätfiske

Nätfiske är ett av de största hoten, då ovetande anställda snabbt och oavsiktligt kan exponera företaget för säkerhetshot med ett klick.

3. Juridiska risker

Internationellt verksamma företag måste ta hänsyn till lagstiftning i flera länder. Beteenden som är lagliga i hemlandet kan vara olagliga i ett annat land. I många länder gäller till exempel 18 års åldersgräns för porr:

4. Sociala medier

Sociala medier skapar helt nya risker som är svåra för företagen att hantera. Anställda som är inne på Facebook på arbetstid kan skapa problem genom att skadlig kod döljer sig i kortlänkar. Användarna tänker sig sällan för innan de klickar på länkar på Twitter eller Facebook, eftersom kortlänkar är så vanligt i sociala medier.

Läs mer: Det har aldrig varit enklare att lura användare

Det finns ingen perfekt lösning på det säkerhetsproblem som personalen kan utföra. Men det går att arbeta för att öka de anställdas medvetenhet om riskerna de skapar inte bara för företagen utan för sig själva. Utbildning och information är effektivast. Men att stänga av anställda från sociala medier är ingen lösning. Grundproblemet är att tekniken utvecklas snabbt, medan den mänskliga hjärnans evolutionära utveckling går betydligt långsammare.

– Under de senaste 20 år har den mänskliga hjärnan inte utvecklats. De misstag som vi människor gjorde i början av interneteran, gör människor även nu, säger Joseph Steinberg, som är cybersäkerhetsexpert och författare, till IDG News.