I dag utförs nästan alla datorintrång av yrkesverksamma kriminella. I många länder handlar cyberbrott om mer pengar än andra typer av brott, bland annat i Storbritannien. Det finns två viktiga saker att tänka på som en följd av det här:

  • Om du hittar skadlig mjukvara på din dator så är sannolikheten hög att någon försöker stjäla pengar av dig.
  • Ingen kommer att bli arresterad inom den närmaste framtiden. Räkna inte med att få tillbaka något som försvinner med ett cyberbrott.

Läs också: Lavin av larmrapporter om säkerhetsbrister – så tacklar du domedagshoten

Men det finns saker som du kan göra för att minska risken att bli ett offer för it-brottslighet. IDG News tipsar om de här fyra sakerna:

1. Två huvudvägar för attacker
Den vanligaste vägen in i en dator för inkräktare är via opatchad mjukvara. Det beror på att få datorer har alla de senaste uppdateringarna installerade för alla vanliga program med säkerhetshål. Ett offer surfar till en webbsida eller öppnar ett mejl, så blir dennes dator infekterad i tysthet. Den näst vanligaste vägen in är att en användare luras till att installera en trojan.

Sammantaget står de här två metoderna för nästan alla framgångsrika intrångsförsök. Visst finns det hundratals andra metoder, som sql-injicering och att gissa lösenord. Men allt utom opatchad mjukvara och nedladdade trojaner kan betraktas som statistiskt brus. Om du fixar de två vanligaste problemen så behöver du nästan inte göra något annat.

2. Trojaner är den vanligaste skadliga mjukvaran
De flesta skadliga mjukvaror kan klassificeras som virus, maskar, trojaner eller kombinationer av dessa. Virus sprids genom att infektera andra filer som sedan körs eller används, så att den skadliga koden körs. När en mask körs kopierar den sig själv. Trojaner sprider inte sig själva. En trojan kräver att varje offer själv kör den. Den måste alltså spridas till varje offer, vilket vanligtvis sker via mejl.

Så länge en trojan inte är så kallad ”ransomware” så är den lättare att avlägsna än andra typer av skadlig mjukvara. Förr i tiden var virus den vanligaste typen och för att avlägsna dem var man tvungen att ta bort dem från varje infekterad dator och försöka återställa program på datorerna till originalskick. Det var en mycket svår uppgift. Eftersom trojaner är vanligast i dag är det enklare att avlägsna skadlig mjukvara numera. I alla fall så länge det inte är frågan om ransomware som låser datorn eller trojaner med inbyggda skydd mot borttagning.

Läs också: Stoppa inkräktarna! Här är 7 trender för säkra klienter

3. De allra flesta ger bort sina lösenord
En stor andel användare ger bort sin inloggningsinformation till hackare varje år. Det händer oftast när användaren får ett nätfiskemejl (phishing email) som hävdas komma från en legitim avsändare och som ber om inloggningsinformation för att inte användaren ska förlora tillgång till en tjänst.

Uppge aldrig inloggningsinformation i svar på mejl. Om du är tveksam, kolla vad du bör göra på sajten som är den påstådda avsändaren.

4. Antivirusprogram är ett nödvändigt ont
Det finns en del tveksamheter med antivirusprogram. Eftersom hackare kan skapa miljontals varianter av skadliga program varje månad hänger inte signaturbaserade antivirusprogram med i svängarna. Det innebär inte att man bör avinstallera antivirusprogram. De kanske inte är 100 procent pålitliga, men de hittar en del skadlig mjukvara. De bör finnas installerade på de flesta datorer.

En variant är att använda tjänsten Virustotal som använder 57 olika antivirusprogram. Om inte ett ensamt program kan vara heltäckande så borde 57 klara sig lite bättre.