Som ansvarig för Connectas internationella expansion har Per Westholm länge jagat en indisk partner för att öppna en lokal verksamhet med. För drygt ett år sedan hade han turen att stöta på tre personer som just startat en verksamhet i Bangalore – och som visade sig passa som hand i handske.

Efter att ha pendlat till Indien en handfull gånger under våren beslöt han sig för att flytta dit med sin fru och två barn efter sommaren. När vi träffas är han på ett av sina månatliga Sverigebesök.

– Planen är att vara i Indien två till tre år. Vi har faktiskt bott in oss snabbt och kallar redan Indien för ”hemma”, säger Per Westholm.

Det är inte första gången han jobbar internationellt. I cv:t har han en femårig vistelse i USA och ett par år i Holland.

– Man måste inte ha rest världen runt för att passa för ett sådant här jobb. Däremot är det viktigt att man har stort intresse och känner öppenhet inför andra kulturer.

Ett vanligt misstag bland dem som flyttar utomlands för att jobba men inte trivs är att de har inställningen att ”det ska vara som hemma fast bättre”, tror Per Westholm.

– Det finns så mycket att lära sig här, det är annorlunda på många sätt. Indien är ett öppet, tolerant samhälle och en spännande region.

Per Westholm är nästan alltid först in på kontoret, runt halv nio på morgonen. Först en dryg timme senare börjar medarbetarna droppa in. Däremot är de flesta kvar till runt åtta på kvällen. Då har han själv redan hunnit äta middag med familjen, för att sedan sätta sig vid datorn några timmar till.

– Arbetet är väldigt, väldigt viktigt för indier.

I det dagliga jobbet ansvarar Per Westholm för några kundprojekt, men han är också med vid rekryteringar av mer erfarna personer och stöttar den indiska ledningen.

Han jobbar aktivt med att uppmuntra de anställda, komma med förslag och signalera om de ser några problem. Tydliga riktlinjer och uppföljningar är också viktiga pusselbitar i att överbrygga de kulturella skillnaderna mellan Sverige och Indien, förklarar Per Westholm.

Fakta

Namn: Per Westholm
Ålder: 45
Bor: I Bangalore. Har sitt svenska hem i Täby
Utbildning: Teknisk fysik, Uppsala universitet
Yrke: Ansvarar för Connectas internationella expansion i Indien
Familj: Fru (från USA), son och dotter på 7 respektive 9 år
Karriär: Har jobbat fem år på konsultbolag och som områdes-ansvarig på ett holländskt energibolag i två år. Har även startat ett rekryteringsbolag.
Fritidsintressen: Tycker om racketsporter. I Indien ägnar han mest fritiden åt att upptäcka nya delar av landet med familjen.