Scandinavian Developer Conference, Devlin, Devsum, Microsoft Techdays och Cadec. Listan över utvecklarkonferenser kan göras lång.

Företagen har mycket att vinna på att delta. Förutom att de egna anställda kompetensutvecklas är utvecklarkonferenserna ett hett ställe för arbetsgivarna att synas och bli intressanta för potentiella kandidater, något som blir allt viktigare i kampen om kompetensen på it-arbetsmarknaden.

– Antalet utvecklarkonferenser har verkligen ökat. Anledningen till att man började med utvecklarkonferenser är helt enkelt att det är ett billigare sätt att utbilda sin personal på, säger Erik Lundh, som är med och arrangerar XP 2012, en internationell utvecklarkonferens som funnits i tolv år och som för första gången arrangeras i Sverige.

– Konsultbolag får synas som företag samtidigt som deras anställda kompetensutvecklas.

Även Öredev, som arrangeras för åttonde året, har märkt av det ökade trycket. Förutom under 2009, då besökartalet dippade rejält, har antalet deltagare klättrat stadigt, konstaterar arrangören Mattias Georgson Petrén.

– Förra året kom 1 400 utvecklare och i år tror jag det kommer öka med ytterligare tio procent.

Även antalet konferenser har ökat med åren. Det senaste tillskottet är Software Passion i Göteborg.

– Däremot är inte konkurrensen mellan svenska utvecklarkonferenser så stor, det är snarare de internationella evenemangen vi måste slåss mot, säger Mattias Georgson Petrén.

Software Passions arrangör Thomas Zetterberg tycks inte heller frukta konkurrensen, trots att en annan utvecklarkonferens, Scandinavian Developer Conference, hålls i samma stad bara en månad senare.

– På sikt kommer bara en av oss att överleva. Jag tror också att behovet av utvecklarkonferenser är ganska mättat. Möjligtvis finns det plats för ytterligare en i Stockholm, men sen skulle jag nog säga att det är fullt.

Jfokus-arrangören Mattias Karlsson delar bilden av att besökarantalet vuxit med åren. Utvecklarkonferensen har ständigt behövt flytta till större lokaler för att få plats med alla som vill delta.

Liksom Mattias Georgson Petrén anser han att den främsta konkurrensen kommer från de utländska arrangörerna, men han tror ändå att vi får se fler svenska utvecklarkonferenser i framtiden.

– Jag tror att det kommer poppa upp fler, däremot kommer de kannibalisera på de som finns. Folk har ju begränsat med tid.

Fakta

Cadec januari, Göteborg

Jfokus februari, Stockholm

Sast teskonferens februari, Stockholm

Software Passion mars, Göteborg

Devlin 2012 mars, Linköping

Scandinavian Developer Conference april, Göteborg

Microsoft Techdays april, Örebro

Devsum 2012 maj, Stockholm

Let’s test 2012 maj, Åkersberga

XP2012 maj, Malmö

Utvecklarkonferens 2012, maj, Sundsvall

Sundsvall 42 oktober, Sundsvall

Öredev november, Malmö