Cv vs ansökningsbrev
Skilj på skrivsättet

För många kan det vara svårt att urskilja vad som ska stå i cv:t respektive ansökningsbrevet. Risken är ju att det blir tjatigt om man upprepar samma sak i båda.

– Brevet är en specifik beskrivning om varför just du ska ha det jobbet, varför du söker det och vad som gör dig lämplig. Cv:t är däremot en presentation av historiken, säger Charlotte Hågård.

Gör varje brev unikt
Tänk på vad företaget behöver

Oavsett om du skriver en spontanansökan eller om du svarar på en annons gäller det att anpassa din ansökan utifrån varje ny tjänst du söker. Ett bra ansökningsbrev ska besvara följande frågor:

1. Varför vill jag ha jobbet? Om svaret är att du är trött på ditt nuvarande jobb, är det nog läge att tänka om. Kanske det jobb du söker inte är rätt för dig.

2. Varför är jag intresserad av det här företaget och tjänsten? Det är viktigt att du ger känslan av att du verkligen vill ha jobbet och skriver något som får arbetsgivaren att fastna för just dig.

3. Vad är problemet/problemen som jag kan lösa åt arbetsgivaren? Vad kan jag bidra med?

4. Varför ska företaget anställa just mig, vad får de? Glöm inte att berätta framgångsexempel om dig själv.

5. Vad har jag för erfarenheter som gör att jag kan bidra positivt?

Välj form
Testa ett annorlunda skrivsätt

Den vanligaste formen av ansökningsbrev är just brevformen, där man skriver allt i löpande text. Men för den som inte är så bra att skriva, kan just denna typ av ansökan innebära dödsstöten. En annorlunda utformning kan också få dig att fånga rekryterarens intresse. Ett exempel är den jämförande formen som går ut på att du skriver två listor – en över vad företaget söker och en annan där du visar på hur du matchar deras behov. Du kan också skriva en ansökan i punktform i stället för brevform.

Fokusera på målen
Sammanfattning behövs

För att den som tar emot din ansökan ska bli nyfiken och vilja läsa igenom hela cv:t är det viktigt att ha med målsättning och sammanfattning.

Målsättningen kan vara något i stil med ”jag vill finna ett utvecklande arbete inom konsultbranschen och ta klivet in i en projektledarroll”.

– Till skillnad från brevet som riktar sig till en specifik tjänst, ska målsättningen vara generellt skriven. Skriv också en sammanfattning av dig själv på fyra rader, där du tar upp det viktigaste i ditt cv, tipsar Charlotte Hågård.

Huruvida cv:t ska vara kronologiskt eller inte beror på vilket jobb du söker. Är det en tjänst inom samma bransch är det bra att ta dina erfarenheter i ordningsföljd, till skillnad från om du byter bransch/typ av tjänst helt. Då är det bäst om att lyfta fram det mest relevanta.

Bort med onödig information
Stryk det privata och irrelevanta

Det vanligaste felet folk gör när de skriver ansökan och cv är att de tar med för mycket och onödig information, till exempel irrelevanta kurser. Dålig struktur, felstavningar, för kortfattat eller för många personliga detaljer är andra vanliga problem.

– Många gör också misstaget att skriva utifrån sig själva. Kom ihåg att du ska skriva utifrån företagets perspektiv, säger Charlotte Hågård.