För några år sedan stod Linus Jonkman på en mässinvigning full med uppklädda, ständigt pratade och minglande människor. Han gjorde sitt bästa för att passa in.

– Efter en timme var jag helt utmattad. Känslan det framkallade var som att jag hade sprungit ett maraton.

Det fick honom att tänka närmare på sin egen personlighet. Han gjorde några tester och fyllde i svaren så ärligt han kunde. Resultatet berättade för honom att han är introvert, ett ord som har en negativ klang för de flesta.

– Googlar du på “extrovert” så hamnar du på platsannonser. Googlar du på “introvert” hamnar du på artiklar om Anders Behring Breivik om du har otur. Vi har haft en utveckling mot att hylla extroverta drag de senaste 50 åren, säger Linus Jonkman.

Tidigare i år släpptes hans bok Introvert: den tysta revolutionen. Där argumenterar han för att introverta drag inte är ett handikapp, utan ett personlighetsdrag som inte värderas tillräckligt högt i dag. Det gäller inte minst i arbetslivet. Utåtriktade människor som tar snabba beslut premieras medan eftertänksamma, inåtriktade och tystlåtna ses som ett problem.

– Om man sitter med stängd dörr till sitt rum tar många för givet att man är på dåligt humör. Men för introverta är det naturligt att göra så.

Ofta förväxlas ett introvert drag med blyghet. Helt fel, säger Linus Jonkman.

– Den blyga är rädd för sociala interaktioner. Att vara introvert handlar om att det krävs mindre för att man inte ska bli uttråkad. Därför kan introverta fördjupa sig länge i ett problem. Det passar bra för att till exempel skriva kod.

– Att “vara social” har blivit något högaktat. Vi tar för givet att de sociala också har social kompetens. Men de har snarare ett stort socialt behov och kan ändå vara dåliga på att kommunicera. Som introvert kan man mycket väl vara bra på att lyssna och sammanfatta vad andra har sagt.

Men kanske håller synen på introverta på att förändras. Linus Jonkman börjar se tecken på det.

– Toleransen börjar bli större. Framförallt har det hänt mycket de senaste åren. Man börjar se personer på höga poster som är introverta.

Men passar alla jobb lika bra för introverta?
– Nej, det finns en förklaring till att människor grupperar sig som de gör. Tittar du bland reseledare så kommer du inte hitta så många introverta. Bland lågnivåprogrammerare finns det knappt några extroverta.

– Men oavsett vilken roll man har så finns det utrymme. Även projektledare kan välja mellan att hålla många möten eller istället analysera och titta på fakta. Sådana marginaler finns inom de flesta roller.

Det viktiga är blandningen, säger Linus Jonkman. En arbetsplats med bara extroverta blir sämre på att slutföra projekt. Ett företag med bara introverta blir konservativt och obenäget att förändras.

– Ett extrovert företag saknar broms. Det har bara en massa gaspedaler.