Du har fått en intervju för ditt drömjobb hos ett av it-världens mest ansedda företag. Då kommer frågan: "Hur många kor finns det i Kanada?" Får du panik eller börjar du räkna?

Det är nämligen en av frågorna som Google ofta ställer under intervjuer. Tanken är naturligtvis inte att den intervjuade ska råka veta svaret. Däremot är frågan ett sätt att testa förmågan att resonera under tidspress.

Många stora it-företag har frågor av samma slag. Tidningen Computerworld har sammanställt några av de konstigaste från sajten Glassdoor, där personer som har blivit intervjuade kan lämna rapporter anonymt:

Apple: Nämn fem sätt att göra hål i en metallskiva.

Dell: Vilken låt beskriver din arbetsmoral bäst?

Novell: Hur skulle människor kommunicera i en perfekt värld?

Alla är inte övertygade om att sådana frågor hjälper rekryteringen. Matthew Ripaldi på it-bemanningsföretaget Modis är skeptisk.

– Sökande har berättat för oss att de har suttit genom tre timmar av teknikrelaterade frågor som var specifika och arbetsrelaterade. Sedan får de frågan "varför är brunnslock runda?", säger han till Computerworld.

– Många företag ställer sådana frågor bara för att ställa dem. Det är inte självklart att de vet vad de ska göra med svaren.

Joseph Morgan, it-arkitekt på på mjukvaruföretaget Netsmart har sin egen typ av kluriga frågor. De handlar om teknik, till exempel detaljer inom Java-programmering. De kan handla om hur den intervjuade skulle gå till väga för att använda tekniker som helst aldrig ska tas i bruk.

– Alla svar förutom "jag vet inte" eller "är du galen?" gör att de åker ut, säger han till Computerworld.