Fråga: Jag har nyligen blivit kallad till en första intervju för en tjänst som first line support. Jag har ingen aning om hur mycket jag ska begära i lön, då jag är rädd att den frågan kommer dyka upp. Jag har en högskoleexamen i datateknik från Lunds tekniska högskola och tog examen sommaren 2012. Jag har inga tidigare arbetserfarenheter förutom ett stort intresse för it. Snälla hjälp mig få en bild på hur mycket löneanspråket för detta yrke är.

Svar: När du går på din första anställningsintervju är det inte säkert att lönediskussionen blir aktuell. Ta inte upp lönefrågan själv, det är bättre ju senare i rekryteringsprocessen ni pratar om lönen. Ju mer du vet om tjänsten och ju längre fram ni kommer – desto mer kan du vara säker på att de vill ha dig och det förbättrar ditt förhandlingsläge.

Du blir inte bortsorterad om du anger ett för högt löneanspråk. Om arbetsgivaren anser att ditt löneanspråk är för högt kommer han eller hon helt enkelt att ge dig ett motförslag som du får ta ställning till.
Enligt Juseks lönestatistik för 2012 har personer som jobbar med it-support och har tagit examen mellan 2003 och 2012 ett lönespann mellan 25 000 och 42 600 kronor i månaden. Medellönen är 33 100 kronor.

Med nyare examen ligger man i den lägre delen av lönespannet, men löneläget på det aktuella företaget kan förstås påverka. Löneläget i Stockholm är högre än i övriga landet. När det gäller nyutexaminerade systemvetare har Jusek rekommendationer på ingångslön utifrån var i landet du arbetar enligt följande: 28 500 kronor i månaden i Stockholmsområdet, 28 000 Göteborgs- och Malmöområdet och 27 500 i övriga landet.

Ta reda på om du har rätt till kontant övertidsersättning. Om inte bör du ha en högre grundlön. Det är också vanligt att få fem extra semesterdagar när övertidsersättning inte utgår.

Lycka till!