Att få en arbetsgivares uppmärksamhet är inte alltid det lättaste och det har prövats både det ena och andra för att sticka ut i bruset av alla ansökningar som hamnar på rekryterarnas skrivbord. Någon som tänkt långt utanför lådan vad gäller mallar och regler för hur en ansökan ska se ut är den amerikanske designern Robby Leonardi, som har lagt upp sitt cv på nätet i form av ett spel.

Genom piltangenterna eller scrollhjulet på musen tar spelaren sig igenom olika nivåer där man får reda på detaljer om Leonardis kunskaper och erfarenheter.

Cv-experten och karriärrådgivaren Kristina Bergqvist på Academicum, tror att vi kommer att få se mer av den här typen av kreativa grepp framöver.

– Den här trenden är vanligare i USA än i Sverige, men trenderna brukar komma hit rätt snabbt och vi kommer nog få se mer av den här typen av spännande cv:n även här. Spontant så tänker jag att ett cv likt Leonardis är perfekt om man har ett kreativt yrke som designer, utvecklare eller marknadsförare, det är ett väldigt smart sätt att visa upp sin kompetens på, säger Kristina Bergqvist.

Att ha ett interaktiv cv kommer dock inte att vara nödvändigt för att få ett jobb.

– Jag tänker att vid en spontansökan fungerar något kreativt som tar ut svängarna bra för att väcka arbetsgivarens intresse, men om man söker ett jobb på annons är det bättre att vara formell. Och kom ihåg att arbetsgivaren i de flesta fall kommer vilja se ett traditionellt cv också, även om du har en häftig meritförteckning likt Leonardis, säger Kristina Bergqvist.

Det är lätt att ens eget cv känns väldigt tråkigt när man ser andras kreativitet, men om du inte söker ett yrke inom design eller utveckling behöver du heller inte ha ett flashigt cv. Grundregeln är att ha en ansökan som matchar ens kunskaper och det man söker. Att låta sig inspireras av Robby Leonardi kan dock vara en bra idé oavsett yrke.

– Om man är systemvetare och söker ett jobb som systemadministratör, då behöver man ju inte skapa ett interaktivt cv. Men man kan göra ett mellanting, till exempel genom att ha sitt cv i ett pdf-dokument med klickbara funktioner, där man länkar till sin Linkedin-sida eller en professionell blogg som visar upp ens yrkeskunskaper. Ett sådant cv kan också fungera bra som intresseväckare, säger Kristina Bergqvist, karriärrådgivare på Academicum.

Robby Leonardis interaktiva cv hittar du här.