Människor föredrar att arbeta med robotar som de inte behöver styra hela tiden. Det visar en studie från amerikanska MIT som studerat hur det ser ut när människor och robotar arbetar tillsammans. Allra mest gillade människorna när det var robotarna som bestämde.

I studien fick grupper med två personer och en robot arbeta tillsammans på tre olika sätt – i den första varianten var det människorna som gav alla uppgifter till roboten, i den andra fick roboten ge arbetsuppgifter till den ena personen medan den andra personen arbetade på egen hand och i den tredje gruppen var det roboten som delade ut alla arbetsuppgifterna. Inte så att roboten hade all makt utan det handlade mer om att delegera, schemalägga och koordinera arbetsuppgifterna genom att den använde en algoritm.

Och det fungerade bra. Studien visar att människorna tyckte bäst om när det var roboten som höll i arbetsupplägget. Det var dessutom den mest effektiva metoden enligt MIT.

Men anlytikern Patrick Moorhead på Moor Insights & Strategy säger till IDG News att han tror att det bara handlar om nyhetens behag och att vi efter ett tag tröttnar på att inte längre ta beslut kring hur vi ska lägga upp vårt arbete. Han tror också att det dröjer innan vi känner oss riktigt bekväma med att ha robotar som kolleger.

– Jag tror det krävs en längre period där robotarna bara gör exakt vad vi ber dem om och inget annat, säger han till Computerworld.