Analytikerna på Gartner tror att var tredje jobb kommer att ha tagits över av datorer, drönare och robotar år 2025. Analysfirmans forskningschef Peter Sondergaard säger till Computerworld att han väntar sig en nya tekniker som kan klara av en hel uppsjö arbeten inom både den fysiska och intellektuella sfären de kommande åren. Med ett samlingsnamn kallar han de olika teknikerna för smarta maskiner och tar upp exempel som att en dator numera kan bedöma en uppsats och inte bara kontrollera prov med simpla flervalsfrågor.

Gartner är inte ensamma med sina förutsägelser utan de följer i stort idéerna i den uppmärksammade boken "The second machine age" av MIT-forskarna Erik Brynjolfsson och Andrew McAfee där författarna förutspår en ny industriell revolution där maskinerna inte bara hjälper oss att bli starkare utan också tar över uppgifter som vi tidigare sett som omöjliga för en maskin att utföra. Deras paradexempel är Googles självkörande bil, en uppgift man tidigare ansåg som omöjlig för en robot att genomföra.

Gartners analytiker ser den här förändringen som en chans för it-chefen att få ökat inflytande. Enligt företaget rapporterar nu 41 procent av världens CIO:er direkt till vd:n.