It-arbetsplatserna är den sista biten i den gemensamma it-infrastruktur som Postnord har genomfört efter att svenska Posten och Post Danmark gick ihop för fem år sedan. Enligt planen skulle de ha rullats ut redan förra året av den franske leverantören Atos. Men så blev det inte. I en intervju med CS förra hösten konstaterade Postnords cio Joss Delissen att man dragit i bromsen.

– Vi vill vara säkra på att det som vi har påbörjat ska hålla om fem eller tio år och ser också till att koppla in molntjänster och ”bring your own”, sa han då.

Beslutet innebar att de svenska användarna satt kvar med XP och Office 2003. Men nu rullar HP, som hållit i it-arbetsplatserna sedan tidigare, ut ny hårdvara och Windows 8.1 till 10 000 svenska användare.

– Det pågår för fullt och är ett viktigt steg för att komma vidare. Vi räknar med vara klara med det under första kvartalet nästa år. Nästa steg är att rulla ut en nordisk lösning och vi räknar med att gå ut med en upphandlingsförfrågan nu under november, säger Joss Delissen.

Han pekar på att den lösning som nu rullas ut öppnar just för att användarna ska kunna ta med sig egna verktyg.

– Vi installerar nu en Citrixlösning som gör att de kan komma in på ett säkert sätt, säger han.

Hur är det med molntjänster, förra hösten talade du exempelvis om Office 365?

– Vi har tittat på Office 365 men med den prissättningmodell som det är nu kan vi helt enkelt inte gå den vägen för alla. Vi tittar i stället över vem som ska ha vad och med vilken lösning parallellt med att vi tar nästa steg för alla våra drygt 17 000 nordiska it-arbetsplatser.

Joss Delissen räknar med att upphandlingen ska vara klar under första kvartalet nästa år.

– Då kan vi fortsätta med nästa steg direkt efter att vi fått utrullningen i Sverige klar.

Hur mycket kostar den utrullning ni håller på med i Sverige?

– Nej, jag vill inte tala om några kostnader förrän efter att upphandlingen är klar nästa år, säger Joss Delissen.

Fakta

Svenska Posten och Post Danmark slogs samman 2009. Sedan dess har en nordisk it-bas etablerats där telefoni och datakommunikation är utlagt på Telia och TDC. CGI håller i delar av förvaltningen och utvecklingen, till exempel av Postnords affärssystem SAP.
Pc-arbetsplatser och datacenter är den sista biten i bygget. Hösten 2012 såg det ut som att Atos hade rott hem det jobbet. Men under 2013 tog Postnord ett steg tillbaka och såg över sin strategi för att få ökat fokus på molnet och hur anställda ska få använda sina egna medhavda verktyg, så kallad ”bring your own”.

Just de svenska it-arbetsplatserna hade då kvar XP och Office 2003 och därför uppgraderas de nu av Postnords partner HP.

Nästa steg är en upphandling av alla drygt 17 000 it-arbetsplatser i Norden.

Enligt vad Postnords cio Joss Delissen tidigare sagt till Computer Sweden i en intervju 2012 ligger värdet på affären på ”hundratals miljoner kronor”.