Kontor
När it-personalen hamnar ute bland affärsenheterna blir kraven på kommunikation och samarbete högre.

Trenden att flytta ut it-medarbetare ut på affärsenheterna har tagit fart på allvar under senare år. Det visar en undersökning från amerikanska Computerworld.

– Numera har it-anställda i många företag inte bara möten ihop med affärsenheterna, utan man träffas hela tiden, säger Andy Woyzbun, som är analytiker på Info-Tech Research Group, till IDG News.

Läs mer: ”Att vara chef inom it är som att valla katter”

När it-personal sitter ute på affärsenheterna ökar kraven på att kunna kommunicera och samarbeta.

– Det gäller att fokusera på det som är bäst för hela företaget. Detta kräver en förmåga att se helhetsbilden och att hantera detaljer, säger säger Kristen Lamoreaux, som är vd för vd-rekryteringsföretaget Lamoreaux Search.

Läs mer: Jobbkategorierna som får största lönepåslaget

Viktigt utifrån ett företagsperspektiv är att inte bara fysiskt flytta personalen, utan att även skapa en kultur där både it-anställda och affärsfolk har samma krav på sig att möta organisationens mål.

Fakta

Trenden mot inbäddade it-anställlda ute på affärsenheterna blir allt vanligare enligt den amerikanska tidningen Computerworld. Deras årliga enkät visar att endast 65 procent av de 221 it-proffsen arbetar för företagets it-avdelning.

Samtidigt uppger 17 procent att de är anställda av externa leverantörer, medan nästan en femtedel, 18 procent, är anställda på så kallade inbäddade affärsenheter, alltså it-funktioner ute på affärsenheterna.

I den sistnämnda gruppen säger 10 procent att har arbetat som it-anställda ute på affärsenheterna under det senaste året. En femtedel, 20 procent, började arbeta på detta sätt för över ett år sedan, men efter 2009. Hela 70 procent har haft en inbäddad it-funktion ute i affärsenheterna i mindre än fem år.

Ofta får de anställda ute på fältet jobbtitlar som affärsrelationschefer eller affärsanalytiker. De rapporterar ofta till it-cheferna och i vissa fall till toppcheferna för affärsfunktionerna.

På CS Jobb hittar du hundratals lediga jobb inom affärsutveckling, it, webbutveckling och digitalt. Utöver lediga jobb hittar du även nyheter, tips och rådgivning kring karriär.

Hitta din nästa utmaning här: csjobb.se