Valentino Berti
Valentino Berti är ordförande i Microsofts partnerförening IAMCP i Sverige.

Efterfrågan på konsulter med kunskaper om Microsofts affärssystem Dynamics AX ökar dramatiskt.

– I dag finns det cirka 600 AX-specialister i Sverige. Efterfrågan ligger på cirka 1 000 personer, säger Jonas Andersson, analytiker på Herbert Nathan.

Det här har lett till en veritabel huggsexa på konsulter som har kunskaper om Dynamics AX.

Läs mer: ”Att vara chef inom it är som att valla katter”

Framför allt ökar behovet av AX-konsulter som klarar av större projekt med komplexa installationer, med branschanpassningar, integration och kopplingar till andra system.

Enligt Jonas Andersson ligger det ökade konsultbehovet i samma klass som när SAP expanderade som snabbast under 90- och 00-talet.

– Konsultföretagen måste hitta nya sätt att rekrytera personal. De köper andra aktörer för att kunna ta större kunder. Ett annat sätt är att anställa personal som har kunskaper om affärssystem från konkurrenter som Infor, IFS och IBS, säger Jonas Andersson.

Läs mer: Han ordnar utvecklarfest i Malmö varje dag

Universitetens satsning på utbildningar av affärssystemskonsulter faller mellan teknik- och ekonomutbildningarna.

– Det har tidigare funnits ett fokus på att utbilda ingenjörer för exempelvis telekomindustrin. Nu är det spel, webb, mobiler och programmering som gäller. Hantering av affärssystem kräver kunskaper inom både datavetenskap och ekonomistyrning. Där saknas ett helhetsgrepp.

– Karlstad, Göteborg och Borås är exempel på studieorter där man har kommit längre, men på de flesta håll erbjuds bara tilläggskurser i anslutning till ingenjörs- och ekonomutbildningarna.

Valentino Berti, som är ordförande i Microsofts partnerförening IAMCP i Sverige, håller med:

– Ekonomprogrammen är bra på att utbilda folk med verksamhetskunskaper och datavetenskapliga institutioner är bra på att utbilda tekniker. Men det finns få utbildningar som täcker båda aspekterna. Yrkeshögskolan är bättre än universiteten på att utbilda affärssystemskonsulter, säger han.

Fakta

Microsoft, som för många år sedan köpte AX och Nav från danska Damgaard har under åren arbetat hårt på att marknadsföra båda affärssystemen. I dag står de för mer än en tiondel av marknaden i Norden. AX är ett mer komplext affärssystem som riktar sig till större företag. Nav är ett betydligt enklare affärsystem.

På CS Jobb hittar du hundratals lediga jobb inom affärsutveckling, it, webbutveckling och digitalt. Utöver lediga jobb hittar du även nyheter, tips och rådgivning kring karriär.

Hitta din nästa utmaning på csjobb.se