Johannes Kählare tog jobb som systemutvecklare på Spotify – trots att det innebar att ge upp 4000 kronor i lön.
Johannes Kählare får exemplifiera en trend som breder ut sig på arbetsmarknaden. I en tid när efterfrågan på it-kompetens är glödhet kan utvecklare, projektledare och it-konsulter välja och vraka bland jobberbjudanden och lätt pressa upp sin lön betydligt när de vill byta jobb. Men i stället är det många som avstår. Rätt jobb är viktigare. Många väljer till och med lägre lön.
– Vi märker det här främst bland personer mellan 25-45 år, säger Boontariga Pipatanangura, grundare och rekryterare på Workmint, som matchar ihop arbetsgivare och it-talanger.
Läs mer: Här tar karriären fart i Indien
För Johannes Kåhlare är rätt jobb att vara ”någonstans där det inte känns som ett jobb”.
– Det är rätt om man gör någonting på jobbet som man skulle kunna göra på fritiden och dessutom tycker att det är kul.
Det var när han blev kontaktad av en headhunter för en tid sedan han ställdes inför valet att ha 4 000 kronor mer i lönekuvertet, och med det även många förmåner, eller att byta till ett jobb som gav mindre ekonomiskt, men som kändes mer rätt.
– En fråga som var central för mig när jag bestämde mig var att få ett svar på frågan “hur bra programmerare/systemutvecklare är jag egentligen?”. Jag jobbade i en mindre, isolerad grupp, där det var svårt för mig att jämföra min kompetens.
Läs mer: Jobbsökarnas största misstag på Linkedin
Den nya tjänsten som systemutvecklare inom mobilutveckling på Spotify var något helt annat.
– Jag såg en potential till personlig utveckling i min roll genom att gå över till ett bolag där jag fick arbeta i en större grupp av utvecklare för att kunna utbyta erfarenheter.
Alla accepterar inte att ta ett jobb som innebär lägre lön även om jobbet låter jättebra. Hur kände och resonerade du?
– Jag tror inte på att man ska ha för mycket principer, man måste kunna resonera kring exempelvis siffran på lönen. För mig är det viktigt att få uppgifter som ger mig någonting tillbaka på lång sikt och att man inte ständigt sitter med repetitivt arbete.
Johannes Kählare är långt ifrån ensam i sin inställning till vad som motiverar till att byta jobb och därför kommer det att ställas högre krav på arbetsgivarna framöver. Det säger Workmints Boontariga Pipatanangura.
– De företag som lyckas framgångsrikt med att behålla sina anställda har förmågan att identifiera trivselfaktorer som arbetsmiljö, arbetsredskap, kompetensutveckling både internt som extern, och frihet under ansvar.
På CS Jobb hittar du hundratals lediga jobb inom it, utveckling och affärsutveckling. Utöver lediga jobb hittar du även nyheter, tips och rådgivning kring karriär.
Hitta din nästa utmaning på csjobb.se