Big Data
Över hela världen saknas hundratusentals experter inom big data. Sverige är inget undantag. Problemet är att big data kräver avancerade kunskaper inom statistik och matematiska analyser.

För att nå dit räcker det inte med en kort utbildning med en certifiering, utan företagen måste hitta personal med exempelvis master- eller doktorsexamina i statistik, matematik eller ekonomi. Men det kan också finnas en möjlighet för befintlig personal att växa in i rollen som framtida big data-expert. Här är fyra sätt att hitta, utveckla och behålla kompetensen inom big data.


Börja med folk som kan affärerna

Det råder stor brist på big data-kompetens, säger Nick Heudecker, som är analytiker på Gartner.
– En alternativ ansats är att utgå från personer som kan affärerna väl och i stället och lära dem analyskunskaper.
Börja med att utveckla en förståelse, säger han.
– Att lära ut dataanalyser eller statistik kan vara rätt väg om man hittar rätt person som har en bakgrund inom programmering. Rätt utbildning gör att dessa kan ingå i team som analyserar big data, säger han.


Satsa på talangerna

Ofta är det svårt att hitta redan kunniga inom big data, men en väg är enligt Min Xiao, som är utvecklingschef på big data-leverantören Tamr, att hitta talanger som ännu inte har växt till stjärnor inom big data.
– Det gäller att hitta folk med potential. Ofta är det unga personer som inte har arbetat som dataanalytiker eller personer på medelhög chefsnivå som är utvecklingsbara.

Läs mer: Det här krävs för att få jobba på Google

Om en person har utbildning i matematik eller modern fysik, så kan han eller hon ofta programmering. Även om de inte har formell utbildning i data- och systemvetenskap kan de ha kunskaper nog för att lära sig det analytiska området.

– Vissa universitet har en hög ribba för sina utbildningar, så att examinerade från sådana vet att jobba hårt och har rätt attityd.


Utveckla avancerade Excel-experter

Jason Chavarry, som är chef på chokladjätten The Hershey Company, har utvecklat flera big data-experter från användare av Microsofts Excel.
– Excel är en grogrund. Många personer får grundkunskaper i analyser därifrån. För analyser med projekt med 5 000 rader data är SAS eller R för kraftfullt, men Excel kan vara perfekt. Men för 20 miljoner rader är Excel inte kraftfullt nog.
Om någon har lärt sig att hantera ett språk, kan de lära sig andra. Det gäller att leta efter förmågan att lära sig, säger Jason Chavarry.


Mentorprogram

Ett sätt att hantera kompetensbrist är att införa formella mentorprogram. Samtidigt gäller det att behålla talangerna – det finns en ökande tendens att vilja knycka åt sig andra företags kompetens.

Läs mer: ”Buggen” som gör de dåliga vanorna på jobbet så svåra att bryta

Tamr försöker rekrytera folk med en teamorientering för att sedan lära upp dem och motivera dem att stanna kvar.

– Bra relationer mellan kolleger i samma team gör att folk vill stanna längre. I den hårda konkurrensen gäller det att se till att människor blir framgångsrika. Annars attraherar man inte bra folk, säger Min Xiao.

Enligt Heudecker är det smartare att arbeta med motivation än att hela tiden försöka locka åt sig andra företags talanger. Leta efter folk med en bra grundutbildning och om de är intresserade av dataanalyser, bygg därifrån med målinriktad utbildning och genom att arbeta för att folk stanna kvar, säger han.

Fakta

I en rapport om big data spår analysföretaget IDC att det kommer att saknas över 180 000 big data-experter inom några år, enbart i USA. Konsultföretaget McKinsey går ännu längre och spår en brist, enbart i USA, på 1,5 miljoner big data-kunniga under de närmaste åren. Gartner fastslår i en färsk analys att det kommer att skapas 4,4 miljoner jobb inom big data de kommande åren.