Robert Nyman
I karriären finns olika strategier för den som vill uppnå framgångar. En är att strategiskt och disciplinerat följa en plan som leder fram till ett förutbestämt mål långt bort i horisonten. En annan strategi är att följa flödet.

Att ta saker som de kommer och vara öppen för nya möjligheter som visar sig på vägen, har varit Robert Nymans melodi. Han är i dag ansvarig på Google för relationer med utvecklare i Norden.

Läs mer: Jobba som på Google – hela arbetsveckan

– Har man ett tydligt svar på frågan ”vad tror du att du gör om fem år?” har man inte tillräckligt stora visioner för sitt liv.

Utvecklingen går så fort framåt att man inte bör låsa in sig i det eller försöka planera varje detalj. Jobbet på Google fick Robert Nyman efter att löpande i karriären ha välkomnat det oförutsedda – eller slumpen om man så vill.

Inte så att han har legat på latsidan. Tvärtom. Han har flitigt delat med sig av sin passion för teknisk utveckling, först via ICQ och MSN Messager i början av 2000-talet, sedan via sin blogg och via meetups (han kör fortfarande Geek Meet i Stockholm, något han började med redan 2006).

Att våga dela av sin kunskap, även innan man har helt och hållet koll, är en viktig pusselbit för att få roligare uppdrag i karriären, tror han.

– Många av mina blogginlägg har varit mer av ett test, typ ”Jag tror att det fungerar så här, så bäst jag bloggar om det och ser vad jag får för kommentarer och lär mig av det”.

Gång på gång har han tackat ja till möjligheter som legat utanför hans komfortzon.

Läs mer: Det här krävs för att få jobba på Google

– I början av 2009 fick jag exempelvis ett mejl efter att ha skrivit en artikel om Firefox-extensions: ”Har du lust att åka till Berlin och framföra din artikel som en presentation för add-ons utvecklare?”. Min reaktion direkt var: ”Nej, absolut inte! Inte ska väl jag, jag är inte bra på presentationer, och kan inte extensions tillräckligt väl.”. Men sen tänkte jag mer på det, att det här kan vara min stora chans. Att man måste våga, göra sitt bästa och se vart det tar en. Så jag åkte dit och presentationen och hela evenemanget blev väldigt lyckat.

Han fick hålla fler presentationer – och blev sedan erbjuden en roll för Mozilla att jobba med teknisk evangelism över hela världen.

Och när Google i höstas gav honom möjligheten att driva developer relations för Norden kunde han inte låta bli att ta jobbet.

Om du får ge två råd för att få ett drömjobb i it-branschen, vilka skulle de vara?

– För det första är det viktigt att vara en individ, med alla ens sidor, tankar och möjligheter, och inte bara en maskin som ska leverera ett visst jobb. Därför är bloggande, att som utvecklare dela med sig av och bidra till open source-projekt på GitHub väldigt viktiga aktiviteter.

– Jag skulle råda alla att gå på meetups. Träffa människor, prata idéer, lära sig av duktiga och drivna människor, få en speciell chans att träffa smarta och framgångsrika individer personligen. Ingenting slår att träffa människor på riktigt, skapa relationer och se vart det leder.