Löparbana
Dags att skaffa sig ett försprång?

Skaffa dig it-verktyg 

Investera i hårdvara och använd alla de gratistjänster som finns. En bra grund är en bärbar, en virtuell server och en kopia av Symantecs System Restore, samt externa diskenheter. Välj en specialitet: ett mobilt utvecklingsverktyg, ett nytt programspråk eller annat ramverk. På nätet finns det mängder av dokumentationer, webblektioner och onlineforum att tillgå. Youtube är ett bra ställe att lära sig nya saker, allt från att meka med bilar till att skruva i datorer. Nästa steg kan vara att testa den nya kompetensen och leta efter ett litet företag eller en välgörenhetsorganisation som behöver få ett projekt utfört. Erbjud dem ett verktyg som löser ett konkret problem. De bästa teknikerna är de som experimenterar med prylar och inte behöver undervisning.

Lär dig snacka om affärer

Bra idéer i all ära, men den som inte har gått en kurs i företagsekonomi eller affärskommunikation förstår inte att sättet en tekniker kommunicerar på ofta blir en hämsko. Därför gäller det att kunna prata i affärstermer och att tala väl. De som skickar trebokstavsförkortningar inser inte alltid att affärskommunikation, korrekt grammatik och meningsbyggnad spelar roll. Verbal kommunikationsförmåga innefattar att förstå mottagaren – att kunna förutsäga hur de man talar till bearbetar information och att kunna anpassa budskapet efter det. Det finns mängder av online- och distanskurser på nätet, där man lär sig förstå och kommunicera med affärsspråk.

Läs mer: Tror du att du fattar rationella beslut? Det gör du (troligen) inte.

Gå en retorikkurs 

Retorikkurser botar ett av många teknikers främsta dilemman: du har en bra förmåga att lösa problem och få saker att fungera, men brister i hur man kommunicerar, både med andra tekniker eller andra delar av organisationen. Kurser i muntlig framställan lär dig att kommunicera bättre, men ökar också ditt självförtroende och din närvaro i nuet. Denna förmåga är helt avgörande när man förväntas hålla presentationer inför ledningsgrupper eller inför styrelsen.

Satsa på snabbcertifieringar 

Det finns dyra certifieringar som tar lång tid att genomgå och som ger specialistkompetens. Och det finns billigare certifieringar, som är mer lämpade för en person i en viss karriärsituation. Exempelvis så finns det certifieringar för Salesforce-miljö som har högt anseende och som är efterfrågade eftersom många företag satsar på Salesforce. Certifieringar kan även vara ett bra alternativ till långa utbildningar, exempelvis för den som vill slå sig fram i Cisco-miljö. Andra exempel är är PMP-certifieringar från Project Management Institute eller olika Microsoft-certifieringar, exempelvis för Sharepoint.

Läs mer: Är det chefen som är dålig eller är det du som är dålig på att hantera chefen?

Leta efter universitetskurser

Universiteten är en bra källa till billiga kurser. Här finns både så kallade öppna kurser, som det går att registrera sig på utan att ta poäng och mängder av kurser som kan sökas via antagning.se. Inom data- och systemvetenskap finns det kurser i allt från sociala medier som Facebook och Twitter, till programmeringsspråk som Python eller mobiloperativ. En avklarad universitetskurs ger visserligen ingen certifiering, men däremot universitetspoäng.