
”Växthusmänniskor” kallar Lisa Renander de människor som hon kan prata idéer och drömmar med utan att känna sig begränsad eller ifrågasatt.
– Länge i livet kände jag att jag behövde hålla mig tillbaka för att kunna passa in. I skolan fanns det ett ”rätt” sätt att göra något på, och om jag hade annorlunda idéer tittade folk konstigt på mig. Att rätta sig i ledet var säkrast, då riskerade man ingenting.
Exempelvis kände hon att hon aldrig passade in i uppväxtstaden Sundsvall. Redan under gymnasietiden startade hon sitt första företag där, men efter ett tag kändes staden för liten. I Stockholms entreprenörsliv sökte hon sig aktivt till människor som fick henne att släppa loss sina visioner. Då hände något. Hon kände medvind.
– Växthusmänniskor inspirerar oss att använda vår egen drivkraft, kapacitet och problemlösningsförmåga, säger Lisa Renander.
Hon hänvisar gärna till Silicon Valley. Hon bodde där ett tag, som hedersentreprenör på Stanfords entreprenörskapsutbildning, och gillade att människor där bemötte idéer med ”ja ja ja”, ”berätta mer” och ”hur kan den där idén utvecklas ytterligare?” i stället för att döma dem med etiketter som ”bra” eller ”dåliga”. Vi behöver denna typ av människor omkring oss för att bryta oss fria från begränsningar i oss själva och från omgivningen, menar hon.
Lisa Renander har med tiden blivit allt mer medveten om hur växthusmiljöer kan skapas. Efter tiden i Silicon Valley byggde hon upp Hus24, en innovationsmiljö för entreprenörer som bor tillsammans. Och just nu letar hon mark för ett ännu större projekt: TechFarm, en ny innovationsmiljö i Stockholm. Hennes 4 tips för hur du kan komma igång och bygga en egen ”växthusmiljö” för dig själv, dina idéer och din karriär ser ut så här:
Sök dig till rätt vatten
Var kommer dina ”växthuspersoner” att finnas? Generellt sett är startupevent och meetups bra sammanhang. De samlar människor med den här mentaliteten.
Var den som ger först
Visa från början att du själv är en person som vill att andra ska lyckas. Fråga dig själv: Vad behöver den här personen? Vad kan du göra att för att ta den här personens ”drive” vidare? Det här är grunden för att skapa generösa relationer. Ett enkelt sätt att vara givmild är att introducera dina egna kontakter.
Förvänta dig inget. Väck inspirationen i stället.
Ställ gärna frågan: ”Vad kan jag göra för att hjälpa dig?” Men inte med utgångspunkt i en önskan att få något tillbaka, utan utifrån glädjen att få hjälpa till. När du själv känner den genuina glädjen blir ofta effekten att personen vill hjälpa dig, då inte för att det ska vara ”rättvist” utan för att han eller hon känner inspiration.
Ta chansen på jobbet
Tänk dig att du plockade ihop ett växthusteam på jobbet, med människor från olika avdelningar som du har identifierat som den typen av människor som får dig att växa. Fråga din chef om du får driva ett utvecklingsprojekt där du tar hjälp av deras kompetenser. Störst sannolikhet är det att du får ett nej, men chansen är större än man tror att få ett JA. Var beredd på att projektet kan behöva ske vid sidan av dina vanliga arbetsuppgifter.
Lisa Renander råder dig samtidigt att se upp med självcentrerade människor när du gör ditt urval av människor att växa tillsammans med.
– En del börjar prata om sitt projekt och kan aldrig sluta prata om det, utan att vara nyfiken på dig. Ofta frågar jag mig själv: Varför ska man någonsin berätta något om man inte först är förvissad om att den andra personen vill veta?