Bence Dala
”Att jobba med material som har att göra med yrket är ett bättre sätt att lära sig svenska, man blir mer motiverad”, säger Bence Dala.

Bence Dala trivdes bra under sju år som yrkesverksam programmerare i Ungern, efter universitetsexamen. Men när hans fru blev erbjuden ett läkarjobb i Eskilstuna bestämde sig paret för att flytta till Sverige.

– Jag trodde inte att det skulle vara några problem att hitta ett jobb snabbt, berättar Bence Dala.

Men efter ett år i Sverige har han ännu inte fått något jobb, trots erfarenhet av populära språk som Java och C#. Samtidigt har många svenska företag svårt att rekrytera programmerare med de kunskaperna.

Läs mer: När kunderna får veta Kjells ålder får han nobben

– Jag tar kontakt med företag men får ofta inte ens ett svar.

Sedan augusti går han på en utbildning som heter Sfx-It (Svenska för programmerare) i Tyresö utanför Stockholm. Den går ut på att samla utbildade programmerare och lära dem svenska, en slags specialvariant av Sfi-undervisningen i svenska för invandrare. Fokus ligger på svenska som yrkesspråk och målet för utbildningen är att förkorta tiden till arbete eller företagande för deltagarna. Det kanske största problemet för programmerare som flyttar till Sverige är att de inte får jobb för att de inte kan svenska.

En tanke med utbildningen är att ha uppgifter i svenskundervisningen som har att göra med programmering eller åtminstone it i allmänhet.

– Om vi ska analysera en debattartikel så kan det vara en som handlar om it. Det finns också uppgifter som har att göra med att söka jobb, som att svara på intervjufrågor och skriva cv, säger Miia Luomajoki, svensklärare på Sfx-It i Tyresö.

– Att jobba med material som har att göra med yrket är ett bättre sätt att lära sig svenska. Man blir mer motiverad, säger Bence Dala.

En vanlig vecka läggs mellan tolv och fjorton timmar på svenska och resten på programmering, just nu är det fokus på Java. Även i programmeringskursen används svenska termer. Efter sommaren började 55 nya elever, vilket inkluderar omrking 20 som läser på distans. Den första kullen började 2012.

Läs mer: Googlade – och fick jobb på Google

Hur har det gått hittills?

– Jag har fått kontakt med 27 av de 37 som gick ut för ett år sedan. Av dem har 23 fått it-jobb, säger Johanna Molander, samordnare på Sfx-It i Tyresö.

Det är ett resultat som borde stärka Bence Dalas förhoppningar. Har han något drömjobb?

– Jag vill bara jobba som utvecklare. Lönen är inte det viktigaste.

Okej Bence, vad är ”inheritance” på svenska?

– Kan det vara arv, svarar han efter en kort betänketid.

Objektorientering verkar alltså täckas in i kursplanen.

Fakta

Sfx är ett samarbete mellan de 26 kommunerna i Stockholms län, Kommunförbundet och länsstyrelsen. Det finns utbildningar för nio olika yrkesgrupper, förutom programmerare även till exempel bussförare och jurister. Utbildningen pågår i en, två eller tre terminer beroende på en elevs kunskaper i svenska.