Rosalie Mohammadi
Rosalie Mohammadi går mastersprogrammet för blivande it-säkerhetschefer på Stockholms universitet. Foto: Lars Danielsson

It-säkerhetschef, eller informationssäkerhetschef (ciso, chief information security officer) är definitivt ett jobb på frammarsch. Men hur utbildar man sig för det yrket?

Hittills har det varit ont om dedicerade utbildningar, men på Stockholms universitet försöker man råda brist på det med ett masterprogram i informationssäkerhet.

Läs mer: Här är bilarna som är lättast att hacka

– Det är inte enbart en ciso-utbildning. Studenterna får detaljerade tekniska kunskaper och ska kunna ta alla arbeten inom informationssäkerhet, som rådgivande och beslutande roller, med både tekniska och ledarskapsfrågor rörande cybersäkerhet, säger Fredrik Björck, universitetslektor och chef för programmet, med ett förflutet som konsult inom området.

– Jag hoppas kunna gå i Fredriks fotspår och bli it-säkerhetskonsult, säger studenten Rosalie Mohammadi om sina karriärplaner.

Masterprogrammet startades i år. Det finns 50 studenter, varav tio från Sverige, resten kommer från flera olika delar av världen. Nästan hälften av dem är kvinnor.

Det är en tvåårig utbildning som innefattar både teori och praktik, och det finns ett labb i lokalerna i Kista. Även om just det här programmet är det första i sitt slag så finns det erfarenhet av området i Stockholm, till exempel från utbildningar med benämningar som säkerhetsinformatik.

En tanke är att försöka bortse från vilken bakgrund studenterna har. Den första kullen bjuder på varierande bakgrunder, men hälften är utbildade inom områden som datavetenskap, datalogi och systemvetenskap. Kravet är en kandidatexamen, vilken som helst. För att hantera varierande grader av it-kunskaper får vissa börja med en tioveckors intensivkurs i datavetenskap.

Läs mer: Ingen sprider virus som Zlatan - här är de farligaste svenskarna att googla

En viktig del är att skapa band till näringslivet.

– Vi har företrädare för industrin på besök varje vecka, säger Fredrik Björck.

Ett mål är att bjuda på ett brett utbud av kurser, till exempel om tekniskt undersökande säkerhetsarbete och ledarskap. Bland ambitionerna märks att lära studenterna att uttrycka sig om säkerhet på ett lämpligt sätt, i olika sammanhang.

Kan man anta att masterprogrammet för informationssäkerhet i Stockholm får efterföljare?

– Det finns fler sådana här utbildningar i världen och vi vill bli kopierade.