Roland Paulsen
Sociologen Roland Paulsen tycker att vi ska jobba mindre.

Om 20 år beräknas hälften av dagens svenska arbeten vara borta – eller snarare utföras utan mänsklig inblandning. Det handlar inte bara om industrijobb utan också jurister och revisorer tillhör dem som kan se arbetsuppgifter försvinna enligt Stiftelsen för strategisk forskning. Och utvecklingen ligger inte framför oss, vi är mitt inne i den. Redan mellan åren 2006 och 2011 automatiserades runt 450 000 arbeten.

Men hotet med automatiseringen är inte att jobben försvinner. Nej, det är att vinsterna av den snabba produktivitetshöjningen inte kommer oss alla till del. Det anser sociologen Roland Paulsen som gjort sig känd för sin kritik av lönearbetet.

Egentligen är det onödigt att prata om framtiden tycker han. Redan nu borde vi alla få plocka ut vinsterna av den ständigt ökande produktiviteten.

Läs mer: Specialkurs i svenska för programmerare ska ge Bence från Ungern jobb

– Det är onödigt att prata om science fiction när vi redan lever i science fiction. Bara under de senaste 40 åren har produktiviteten fördubblats. Det är otroligt för mig att vi inte njuter av frukterna, det är så jag ser det, säger han.

– Det är ett perverterat läge i dag. Psykisk ohälsa är den främsta sjukskrivningsorsaken i dag och vi vet inte riktigt varför. En fråga som sällan väcks är hur meningsfullt arbetet upplevs, hur mycket man upplever sig bidra till världen och hur det känns att gå till ett jobb där man inte upplever sig bidra med något väsentligt.

Fyra timmars arbetsdag skulle vara rimligt redan i dag anser han, men kan tänka sig sex timmar till att börja med, för att det ska vara politiskt möjligt.
Han ligger helt rätt i tiden. Även om Ebba Grön redan på 80-talet sjöng ”gå upp gå till jobbet jobba jobba äta lunch – det är inget liv, det är slaveri” har diskussionen kring hur vi ser på lönearbetet legat still. Roland Paulsen påpekar att den senaste arbetstidsförkortningen kom 1976 då pensionsåldern sänktes från 67 till 65 år.

Men med automatiseringen väcks frågorna till liv igen – för hur ska vi hantera att dagens arbeten försvinner? Ska vi skapa nya jobb eller glädjas åt att vi nu kan ägna oss åt annat?

Roland Paulsen tror att diskussionen om arbete ofta hamnar snett för att de som diskuterar ofta har mer priviligierade arbetsvillkor än det stora flertalet, de kanske är forskare eller politiker. Men de flesta går inte med studsande steg till jobbet enligt en global undersökning från Gallup som visar att bara 13 procent av alla som arbetar har ett direkt engagemang i sitt jobb.

Läs mer: Vill du bli säkerhetschef? Då måste du våga vara utmanande.

– Majoriteten har checkat ut mentalt men går dit för att få en lön, Några är direkt fientligt inställda till sitt jobb. Varför ska man då uppfinna nya jobb, säger han.

– När jag och min fru skaffade diskmaskin så behövde vi inte jobba lika mycket, men vi diskuterade inte hur vi skulle fylla upp den tiden med annat jobb?

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning