
Mellan 1993 och 2007 halverades priset på robotar och användningen av dem i industrin ökade med 150 procent. Det visar en studie av de två nationalekonomerna Georg Graetz vid Uppsala universitet och Guy Michaels vid London School of Economics.
I studien har de tittat på vilka konsekvenser robotiseringen av industrin faktiskt har fått. Och hittills går det inte att slå fast att robotanvändningen leder till färre anställda.
– Där ser vi noll effekt, säger Georg Graetz, som presenterade studien vid ett seminarium på SNS Analys.
Hur kan det komma sig? Jo, enligt Georg Graetz hänger det ihop med att robotarna gör att produktionen blir billigare vilket i sin tur leder till lägre priser på det man producerar.

– Om efterfrågan är elastisk så att konsumenterna svarar starkt på ett lägre pris så säljer man mer. Då behövs anställda för att möta den efterfrågan, säger han.
– Om efterfrågan däremot är mer inelastisk så att priset inte spelar lika stor roll kan det mycket väl vara så att robotar ersätter anställda.
Läs också: Gartner varnar för robot-apokalyps
I studien finns dock vissa tecken på att robotarna minskade antalet arbetade timmar för mer lågkvalificerade arbeten. Hur sysselsättningen påverkas på lång sikt vill forskarna dock inte spekulera om.
Erfarenheterna från Sandvik Coromant som är en av de svenska industrier som kommit längst med robotisering stämmer hittills in på studiens resultat.
Där ligger antalet anställda stabilt på runt 1 500 sedan de senaste 20 åren enligt Mikael Herdin som ansvarar för utvecklingen av produktionsmetoder på Sandvik.
– Däremot har deras arbetsuppgifter förändrats under tiden. Operatörerna i dag sköter framför allt om robotarna och ser till att de fungerar, säger han.