utvecklare

1. Var beredd på att bli testad

Ofta måste du visa upp att du verkligen har de kunskaper som krävs för jobbet. Det kan handla om att skriva kod, visa upp kreativa förmågor eller helt enkelt visa att du har grepp om vad som krävs av en utvecklare. I grunden handlar det om att kolla det som du skrivit i din jobbansökan. Så även om du vill lyfta fram det du kan så gäller det att inte överdriva vad du faktiskt klarar.

– Mitt råd är att lyfta fram tekniska kunskaper och också peka på erfarenhet av att lära sig nya språk och ny teknik, säger Kevin Dunne, som arbetar med strategifrågor på mjukvaruföretaget QA Symphony till amerikanska CIO.

Läs också: Mys viktigare än trygghet för unga it-utvecklare

2. Delta i en hackaton

Hackatons, hackfester kodkvällar och kodklubbar – det är bra tillfällen att utveckla och träna dina färdigheter och bygga upp ett kontaknät till andra utvecklare. Dessutom så är det ett bra ställe att visa upp dig själv och hitta ett nytt jobb. Arbetsgivare letar efter utvecklare och ett ställe där de kan hitta den kompetens de behöver är just hackatons. Faktum är att för företag med applikationer som skrivits på gamla språk är det inte så lätt att hitta erfarenhet bland nyutexaminerade så det tvingar dem att leta kompetens också på den här typen av event. 

3. Förbered dig på tester på nätet

Att försöka hitta kandidater genom tester på nätet där din identitet inte avslöjas har blivit vanligt i Silicon Valley. På så sätt bedömer du bara personens kunskaper utan att riskera diskriminering på grund av kön. ras, utbildning eller utseende. Ett annat skäl är att företagen vill se till att de inte bara anställer ett kompisgäng – något som lätt händer när du använder sig av rekommendationer för att anställa. 

4. Inte bara kodning

Visst, du kanske är fantastiskt duktig på att koda och programmera men som utvecklare måste du också kunna jobba i team där det finns olika kompetenser och också med kunder. Därför måste du förbereda dig på en intervju kring hur du arbetar också. Det handlar om sådant som kommunikationsförmåga, ambitioner och svagheter.

– Det kan handla om att svara på hur bra du är på att erkänna misstag och hur öppen du är för att lära dig nytt, säger Kevin Dunne.

Och det är värt att ta de här frågorna på allvar, för det är lättare för arbetsgivaren att höja någons kunskaper än att hantera en person som är duktig men som inte jobbar bra med andra.

5. Underskatta inte gammal kunskap

Om dina utvecklarkunskaper är lite daterade – ge inte upp. Visst är det viktigt att ha koll på det senaste men det betyder inte att kompetenser som anses vara för gamla är ointressanta.

– En del av de mest efterfrågade kompetenserna är relaterade till gamla system som Fortran och Cobol exempelvis eftersom en del stora företag fortfarande kör stordatorsystem. Och de behöver fortfarande underhållas, säger Kevin Dunne.

Läs också: Sju tips till en nybakad utvecklare

Dessutom visar dina gamla kunskaper ändå upp vad du kan och vad du lyckats med tidigare så dra dig inte för att ha med dem i din ansökan. Även om du fokuserar på vad jobbet du söker kräver, så visar dina erfarenheter din förmåga att lära och anpassa dig.

6. Visa engagemang

Anställda som är motiverade och gillar att gå till jobbet är vad alla arbetsgivare vill ha. Även om du inte kan vara galet positiv varje dag så är det bra om du åtminstone känner att du är engagerad i det område som du valt. Underskatta inte den känslan – för inte vill du bli bortvald för att någon annan med mindre kvalifikationer visar upp mer engagemang än du?

– Det är bra om du visar upp din passion för just det du utvecklar, eller för utveckling generellt, för passion är en signal om att du kommer att lyckas framöver, säger Kevin Dunne.