1. It-arkitektur

Hamnar inte ofta i topp – men nu är det dags. It-arkitektur innefattar många specialiteter från enterprisearkitektur till molnarkitektur så när företagen driver allt fler teknikprojekt så är det naturligt att efterfrågan på de här kompetenserna ökar. Har man som arkitekt också lyckats ta sig från tekniksidan till affärssidan så är det extra eftersökt.

– De har en stor teknikkompetens och ett affärssinne så att de kan prata med folk på ledningsnivån, konstaterar Tyler Mikkelson, på amerikanska Mondo som arbetar med it-rekrytering.

2. Programmering och applikationsutveckling

Trots att programmering ibland ses som något som lika gärna kan köpas billigt offshore så fortsätter det hålla ställningarna som en eftersökt kompetens. Efterfrågan dyker upp på nya ställen tack vare mobilrevolutionen och framväxten av Internet of things. Och det krävs i dag miljontals rader kod när bilar sätts ihop vid löpande bandet – ett exempel på hur programmeringens fotavtryck blir allt större.

Läs också: Jobba som på Google? Här är 5 saker som får Googles arbetsgrupper att lyckas

3. Projektledning

I takt med att teknik blir en del av i stort sett all affärsutveckling på företagen så krävs också god projektledning.

– Det här är ingen ny kompetens men skillnaden är hur vi itererar i dag. Allt går mycket fortare, säger Ken Grady, cio på IDEXX Laboratories som arbetar med diagnostik för hälsovården.

– Jag letar efter folk som klarat den takten och det sättet att arbeta. Det handlar lika mycket om lämplighet som om en speciell kompetens.

karriär

4. Big data

Det ökade intresset för hur data kan användas för att driva affär ökar också efterfrågan på big data-kunniga medarbetare. Det handlar ofta om att företagen letar efter någon som kan hjälpa dem att hantera och behandla den data de har.

– De vill gärna ha folk som kan tolka data och göra den levande genom att visualisera den, säger John Reed på it-bemanningsföretaget Robert Half Technology,

– Ledningen vill kunna komma igenom teknikspråket och förstå vad data faktiskt berättar för dem. 

5. Business intelligence och analys

Särskilt stor är efterfrågan på de här kunskaperna i sektorer där business intelligence är mer moget – som vården, försäkringsbranschen, finansiella tjänster och detaljhandel, enligt Computerworld.

Läs också: Var inte kinkig på jobbet – det går ut över dig själv

6. Helpdesk och teknisk support

Här spelar personligheten stor roll vid sidan av kompetensen.

– När jag rekryterar försöker jag hitta nyexaminerade personer som har en bred grund men också har god förmåga att kommunicera och ett bra kundbemötande, säger Eric Brosius som arbetar på teknikssidan på den icke vinstdrivande organisationen HRHCare.

– Vi kan lära dem mer teknik men vi kan inte lära dem personlighet. 

7. Databasadministration

Det stora intresset för big data, business intelligence och analys skapar ett sug efter databasadministratörer. Enligt de rekryterare som Computerworld talat med så eftersöks särskilt personer med lång erfarenhet och en djup förståelse för rapportverktyg och tekniker som Oraclem SQL, DB2 och Hadoop. 

8. Säkerhet och styrning

Säkerhetsproffs är alltid efterfrågade. Företagen lägger säkerheten högt på sina agendor och bra säkerhetsspecialister är något som alla vill ha. Och det ger också goda möjligheter att få bra betalt. 

9. Moln och software as a service

Enligt analysföretaget IDC kommer hälften av företagens investeringar i infrastruktur och mjukvara att vara molnbaserade 2018. Alltså krävs folk som förstår vad de olika molnerbjudande innebär så att pengarna spenderas så effektivt som möjligt. 

10. Webbutveckling

Internet har blivit en allt viktigare kanal till kunder, partner och anställda. Nu behövs inte längre webbutvecklare för att bygga upp en närvaro på nätet utan det handlar om att ha folk som ser till att sajterna är öppna och redo för affärer.

– Företagen vill ha sajter som är mobilvänliga, lättnavigerade och som visar upp produkter och tjänster på ett sätt som driver tillväxt, säger John Reed på it-bemanningsföretaget Robert Half Technology.