kontor

Sysselsättningen på den svenska arbetsmarknaden ökar. Inom området information och kommunikation tillkom 7 000 nya jobb under de första tre kvartalen i år och starkast var utvecklingen för it-konsulter och telekomföretag.

Det visar Arbetsförmedlingens senaste rapport om den svenska arbetsmarknaden.

70 procent av företagen inom information och komunikation räknar också med att anställa fler det kommande året. Och även där är det it-branschen som är mest positiva både vad gäller anställningsplaner och hur efterfrågan kommer att utvecklas.

Läs också: Så landar du ditt drömjobb – 6 tips för utvecklare

– Med risk för att låta upprepande så har it varit ett av de områden som under lång tid beskrivits som en stark arbetsmarknad, även om det varit lite upp och lite ner, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Branschen är väldigt optimistisk – brukar utfallet bli lika bra som den hoppas? 
– Det handlar ju om entreprenörer så man får lägga lite filter över deras optimism, men i grund och botten är den korrekt, det finns fog för den.

Orsaken är helt enkelt att it-branschen är en nyckelfunktion för andra sektorer i samhället enligt Håkan Gustavsson.

– Man får sätta det i ett sammanhang och koppla det till de andra delar av ekonomin som arbetsmarknaden består av. När det är tryck i industrin och inom bank och finans, ja då genererar det jobb inom it. It är en förutsättning för de andra branschernas expansion.

Läs också: Så snabbt får systemvetare fast jobb

Egentligen skulle it-branschen kunna växa mer men som vanligt räcker inte kompetensen till fullt ut.

– De som pluggar de här inriktningarna får jobb. Och några till skulle också kunna få jobb för det utbildas för få, säger Håkan Gustavsson.