dator

Tung teknisk kompetens, medarbetare som förstår affären och verksamheten och folk som kan driva projekt. Så ser rekryteringsplanen ut hos de svenska cio:erna visar CIO Swedens årliga lägesrapport som blir tillgänglig i mitten av februari.

Mest eftersökt är teknisk kompetens i form av it-arkitekter. Fler än fyra av tio cio:er är på jakt efter en it-arkitekt. Sedan förra året har suget ökat rejält även om it-arkitekter redan då var en eftersökt kompetens, då hade 32 procent av cio:erna intresserade av att rekrytera it-arkitekter.

Läs också: Är du bra på att skriva? Jodå, det behövs på it-avdelningen också

– Företagen vet att it driver affären men utvecklingen går så fort att de har svårt att hinna med. Därför behövs arkitekter för att skapa nya affärer och tjänster med it som möjliggörare, säger Torgny Södrin, tillförordnad chef för IDG Rekrytering.

– Det har pågått en tid men kommer att fortsätta öka.

Den utvecklingen gör att också duktiga projektledare och verksamhetsarkitekter inte kommer långt efter på önskelistan.

Intresset för projektledare har dalat från 46 procent till 39 procent medan intresset för verksamhetsarkitekter ökat fem procentenheter enligt CIO:s rapport.

Behovet av utvecklare har sjunkit lite men är fortfarande starkt. Mer än en fjärdedel av cio:erna vill rekrytera fler utvecklare.

Säkerhetsspecialister är i gengäld mer efterfrågade än i fjol. Det är en annan naturlig följd av utvecklingen där it blir allt viktigare för företagen enligt Torgny Södrin.

Läs också: Ny rapport: Fem miljoner jobb riskerar försvinna när robotarna tar över

– Det handlar inte i första hand om brandväggar, det är bara ett tekniskt hjälpmedel. Det handlar om att skydda sitt varumärke – då måste man kunna skydda sin information, säger han.

Fakta

Den 17 februari lanseras årets upplaga av Sveriges största oberoende rapport över landets it-beslutsfattare, CIO Lägesrapport. Här kan du beställa ett exemplar redan idag.