Pernilla Rönn
Pernilla Rönn.

Redan 1994 halkade Pernilla Rönn in i it-säkerhetsbranschen.

– Det var egentligen av en slump. Jag hade läst till systemvetare och skulle söka jobb och då fanns det ett där man skulle arbeta med kryptofrågor. Det hade vi läst lite om under utbildningen och jag tyckte det var intressant, säger hon.

I dag är Pernilla Rönn chef för affärsområdet Cyber Security på konsultföretaget Combitech.

– Vi är uppåt 150 konsulter som arbetar med informationssäkerhet – så jag tror att vi är störst på det området i Sverige, säger hon.

Bland kunderna finns Svenska Spel, Lotteriinspektionen, Husqvarna, FMV och flera av storbankerna.

Under de dryga 20 år som hon arbetat med it-säkerhetsfrågor har området breddats betydligt och kopplingen till verksamheten har blivit allt starkare.

– I dag handlar det inte bara om teknikfrågor. Förut hjälpte vi mest kunderna att få de tekniska lösningarna på plats. Men i dag handlar det också mycket om att skapa medvetenhet och beredskap.

Läs också: Frågan du måste svara rätt på när du söker säkerhetsjobb

Precis som överallt i it-branschen är kompetensbrist ett problem i den heta it-säkerhetsbranschen.

– Vi söker alltifrån tekniska transaktionstestare till kodgranskare, folk som kan lägga upp krisövningar och göra strategier – hela spektrumet.

Allra svårast är det att få tag på kvinnor konstaterar hon.

– Vi har höga ambitioner och ett mål på att nå upp till 30 procent kvinnor. Men det är jättesvårt att hitta kvinnliga penetrationstestare eller kodgranskare. Inom de andra områdena är mixen bättre.

Varför vill ni ha in fler kvinnor? 

– Det blir ett bättre arbetsklimat och en bättre kreativitet på en arbetsplats med mångfald, det är jag övertygad om, säger Pernilla Rönn.

Läs också: Kan man lära sig it-säkerhet på universitetet? Jodå, och jobb får man också.

Men det är inte lätt att hitta kvinnor att anställa om de inte ens finns på de utbildningar som krävs.

– Vi deltar i aktiviteter som Invite a girl to engineering som vänder sig till gymnasieelever och häromdagen så pratade jag inför 120 it-tjejer på Datatjejmässan. Vi försöker få ut ordet. Och så tror jag att det är viktigt att få in kvinnliga förebilder – om det syns att det finns kvinnor så söker sig fler kvinnor dit.

Vad säger du till studenter för att locka dem till it-säkerhetsområdet? 

– Att det är ett fantastiskt spännande område. Det är en förutsättning för att skapa ett tryggare samhälle och man känner verkligen att man gör nytta.

Samtidigt brukar it-säkerhetsfolket utmålas som nej-sägare – vad säger du om det? 

– Det är en utmaning för vår bransch att inte vara de som säger nej utan hjälper till i stället. Det vi ska göra är att vara bollplank och stötta med metoder och processer. Påtala för verksamheten vilka risker de tar om de går vidare – men det är verksamheten som får ta beslutet om det är värt den risken.

Fakta

Här är Pernilla Rönns råd til dig som funderar på att söka digt till it-säkerhetsbranschen. 
Varför ska man ta steget? 
För att bli en del av den spännande bransch som ligger i framkant både tekniskt men också ur ett samhällsperspektiv. Varje dag bidrar man faktiskt till att skapa ett tryggare samhälle. 
Vilken utbildning ska man välja? 
Det finns i dag många spännande utbildningar man kan gå med inriktning på it-informationssäkerhet och riskhantering. Det finns till exempel masterprogram i informationssäkerhet både på universiteten i Stockholm och Luleå och på Blekinge Tekniska Högskola. Det finns program med fokus på risk- och krishantering på Mittuniversitetet och sedan en mängd mer specialinriktade utbildningar inom exempelvis it-forensik. Det finns också en mängd yrkesutbildningar inom området.
Är det något mer man ska fundera igenom innan? 
Inte så mkt att fundera på. Det som är kul och spännande med informationssäkerhetsområdet är att det är brett – du behöver inte inrikta dig på ett specialistområde initialt utan kan skaffa en bred grund. Behovet av informationssäkerhetsexperter bedöms dessutom vara väldigt högt i många år framåt.