it-jobb

Efterfrågan på it-kompetens är stor och antalet it-jobb blir allt fler. Men vissa yrken är hetare än andra och hetast i branschen, i alla fall på den amerikanska marknaden, är säkerhetsanalytiker.

Det visar en ny rapport som IDG News tagit del av och som bygger på analyser av den amerikanska arbetsmarknaden. Bakom rapporten står branschorganisationen Comptia. Siffrorna visar tydligt att antalet it-jobb i USA ökade inom alla områden, som handeln, sjukvården, finans och tillverkning. Gas- och oljeindustrin är de enda undantaget. Totalt blev det 152 000 nya it-jobb i USA förra året, en ökning med 3,1 procent från 2014.

Läs också: Ögon, händer, hållning – håll ordning på kroppen under jobbintervjun

Trots att ökningen går igen i nästan alla yrkesgrupper är det vissa som går står ut ur mängden. Här är topplistan över de yrken som ökar snabbast:
 

Säkerhetsanalytiker +4,8 % 85 200
Webbutvecklare +4,2 % 243 800
Mjukvaruutvecklare, applikationer +4 % 775 000
Mjukvaruutvecklare, system +3,8 % 428 000
Systemanalytiker +3,8 % 647 000
Supportspecialist +3,3% 685 000
It-chef, CIO +3,1 % 371 000
(ökning i procent, totalt antal jobb 2015)

Olje- och gasindustrin är sett till antalet anställda en liten sektor. Men är desto större på sett till användningen. De är en av de industrier som mest förlitar sig på it, säger Chris Niven, forskningsansvarig på IDC Energy insights. Och det beror kort och gott att de måste analysera vad som händer under markytan.

Men deras utgifter på it har under året minskat med 3 tre procent, trots ökat behov. Detta för att de i allt större utsträckning använder molntjänster och outsourcar för att skära i kostnaderna.

Läs också: Tre saker alla hatar med it på jobbet – och hur det fixas

Sett till alla branscher har tillväxten av it-jobb inte varit så hög på tio år. Om trenden håller i sig är en annan sak. Mot bakgrund av den senaste nedgången på börsmarknaden och tecken på att inbromsning spår jobbanalytiker ett svagare 2016.

Seth Robinson, på Comptia säger att efterfrågan på supportspecialister kommer vara yrket som sticker ut och kommer fortsätta vara ett tillväxtyrke. Ett yrke som ofta är vägen in i it-branschen säger han.