data

Tänk dig att du har landat ett riktigt hett jobb som ”data scientist” på ett framgångsrikt företag. Du är tämligen införstådd med företagets verksamhet och har redan hunnit fundera på en rad smarta analyser som du kan bidra med. Men när du kliver in på kontoret första dagen får du uppleva följande:

  • Ett besked om att det utlovade nya datalagret blivit försenat.
  • Ett möte som slutar i en skrikmatch mellan två avdelningschefer om vilka försäljningssiffror som är korrekta. Chef A hämtar sin information från säljstödssystemet, chef B från ordersystemet.
  • Utvecklingschefen berättar att hans avdelning inte hinner undersöka varför dataöverföringar från lokalkontoren inte fungerar förrän om en månad.
  • När du frågar it-chefen om var metadatakatalogen finns möts du först av en tom blick. Sedan reser sig personen helt sonika upp från sitt skrivbord och lämnar rummet, utan att säga ett ord.

Kort sagt, för att kunna jobba som dataanalytiker inser du att du behöver agera datastädare först. Du måste först identifiera vilka data som finns, sedan vilka data som är intressanta, för att därefter undersöka hur du kan få tillgång till dessa data, för att till sist ordna finansiering och folk för att dra i gång projekt för att ordna dataåtkomst, samt kvalitetskontrollera, transformera och organisera data på vettiga sätt.

Läs också: Lagom lönsamt att jobba inom it-branschen

Hur realistisk är den här beskrivningen? Det har vi har frågat personer med olika typer av anknytning till dataanalys.

Först ut är en konsult:

– O ja. De beskrivningarna känner jag igen. Och det finns fler problem, till exempel att mycket information finns i enskilda personers Excel- och Powerpointfiler, säger Johan Pettersson, vd och konsult på Big data AB.

Även på kundsidan är man med på noterna:

– En stor del av arbetet med beslutsstöd är sålla bland datakällor och kontrollera datakvalitet, säger Björn Ununger, beslutsstödsansvarig på MTR.

Slutligen, en röst från leverantörssidan:

– Jag känner igen den problembilden. Vår angreppsvinkel är att arbeta tajt med affärssystemsleverantörerna för att ordna åtkomst till data, säger Peder Ekstrand, medgrundare av DSPanel.

Läs också: Ögon, händer, hållning – håll ordning på kroppen under jobbintervjun

Slutsatsen är glasklar: Om du ser fram mot en karriär som dataanalytiker, stålsätt dig inför arbetsuppgifter som kanske känns mindre kreativa.