developer

Vår systersajt Infoworld har ringt runt till rekryterare, teknikchefer, vd:ar och andra chefer för att kolla kompetensbehovet för utvecklare just nu. Här är de 13 hetaste områdena


1. Trimma din Javascript

Utvecklare som verkligen kan Javascript kan inte misslyckas, säger de chefer och rekryterare som kontaktats. Javascript är det i särklass mest efterfrågade språket.

– Javascript är den stora snackisen, liksom de dussintalet ramverk och bibliotek som skapats för språket, säger Sherif Abushadi, instruktör på Dev Bootcamp.

– Oberoende av om det handlar om att bygga skrivbords-, webb- eller mobilappar så är kunskaper i Javascript mycket portabla och värdelfulla, säger Todd Anglin, chefsevangelist på Progress Software.

Läs också: Posten tvingar sina utvecklare att misslyckas – ”annars blir de för fega”

2. Kör på big data

Big data-projekten blev... större förra året och det finns inga tecken på en avmattning.

– Utvecklare måste ha djup kunskap om beslutsstöds- och dataanalysprodukter, verktyg för maskininlärning och andra lösningar för att överföra, lagra och summera stora datamängder. Annars kan inte företag lagra, interagera med och analysera stora datamängder för att kunna fatta bättre beslut, säger Andrey Akselrod, teknikchef på Smartling.

– Mobila enheter och enheter för internet of things finns snart överallt. Applikationer som byggs i dag hanterar och analyserar stora datamängder i realtid. Tekniska lösningar för att fånga in data strömmande och hantera dem i minnet blir nödvändiga ha, säger John Piekos, uytvecklingschef på VoltDB.

Tekniker som Hadoop, Spark, R och olika ramverk för maskininlärning är bra startpunkter.

3. Koll på hela stacken

Utvecklare som är bekväma med att hoppa runt mellan olika tekniker och plattformar är efterfrågade.

– Utvecklare som förstår betydelsen av teknikbeslut från kärnan i en mjukvara till presentationslagret är värdefulla eftersom de underlättar arbetet för sina kollegor och kan stoppa byggandet av silolösningar i nystartade företag. De bidrar till att team kan vara små och effektiva, säger Hossein Rahnama, grundare av startupföretaget Flybits.

– Utvecklare behöver bredare kompetens framöver. Som tur är, är en breddning av kompetensen bra både för individen och företaget, säger Bryan Reinero, ansvarig för utvecklarrelationer på MongoDB.

4. Devops som gäller

Vissa kritiker tror att devops kommer att tyna bort i takt med att molnanvändningen ökar. Det tror inte Bryan Reinero på MongoDB:

– Kunskaper om devops sticker ut. Om utvecklare får ansvar för drift kan de bygga applikationer som har bättre prestanda och är mer stabila. Kunskap om devops gör dig till en bättre utvecklare och gör dig bättre på att samarbeta. Sådana utvecklare kommer att leverera bättre kod snabbare, säger han.

5. Diversifiera

Enligt Mark Stagno, chefskonsult på Winterwyman Search, så letar arbetsgivare efter utvecklare med betydligt bredare kompetens än för några år sedan:

– Java och C# är fortfarande viktiga, men på företag som startats efter den senaste lågkonjunkturen är variationen stor. Det finns Ruby on Rails, Python med Django och funktionella språk, främst Scala. En del företag börjar använda Go. Jag tror inte man ska leta efter den rätta tekniken, men man bör se till att ha aktuella kunskaper, säger Mark Stagno.

6. Visa källkoden

För speciellt frilansande utvecklare är det värdefullt att kunna peka på egen kod som finns på Github. Det visar att det man producerat har granskats av andra.

– Jobba med meningsfulla bibliotek och släpp dem som öppen källkod, så visar du på ett omedelbart värde för arbetsgivare. Att bidra till öppna projekt visar också att man kan samarbeta, säger Kiran Bondalapati, teknikchef på Zerostack.

Läs också: Aaarrghhh! Varför kan systemen inte prata så man förstår?

7. Var en agil lagspelare

Att ha koll på agil utveckling är självklart i dag, men tänk på att inte krångliga till det:

– Bekanta dig med agila metoder och lean, se till att kunna bryta ner stora projekt i små delar, prioritera, anpassa dig till förändringar och leverera värde, säger Greg Sterndale, medgrundare av konsultföretaget Promptworks.

En viktig aspekt av agilt arbete är att kunna ge och ta emot feedback:

– Att kunna ge ärlig feedback på ett vänligt sätt är viktigt. Att kunna ge och ta emot feedback är ofta det som gör projekt framgångsrika, säger Sherif Abushadi.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning