byta jobb

1. Företaget ska säljas
Om ditt företag säljs, går ihop med ett annat, köps upp av en konkurrent eller en del knoppas av – ja då kan det vara ett tecken på att det är neddragningar på väg. Särskilt oroväckande är det om det bolag som köpt er har en liknande struktur eller olika roller i organisationerna överlappar varandra, enligt Andrew Ysasi, vd på Admovio som sysslar med karriärcoachning.

2. Står och stampar
Om du känner att utvärderingarna av ditt jobb inte är fullt så bra som du vill och heller inte utvecklats över tid som du hoppats. Om din cher ber om ytterligare dokumentation kring de projekt eller initiativ där du inte presterat så bra, eller börjar föra noggranna anteckningar kring din närvaro - ja då är det dags att dra öronen åt sig.

Läs också: 13 färdigheter som är ett måste för en topputvecklare

3. Lönen ligger still
Om du, trots att din roll officiellt inte ändrats, får nytt schema, vissa förmåner dras in och det är svårare att få ledigt kan det vara dags att se sig om efter nytt jobb. Det kan vara tecken på företaget inte går så bra och att du inte är direkt prioriterad.

4. Grattis till din befordran. Inte. 
Om du får en ny titel och nytt ansvar utan att samtidigt få en ny lön är det en illavarslande signal. 
– Företag försöker alltid göra mer med mindre resurser, men några drar ut på det oundvikliga genom att försöka pressa ut produktivitet ur de anställda när de vet att skeppet håller på att sjunka, säger Andrew Ysasi.

5. Vart är chefen på väg? 
Om din chef nämner att hen går på intervju eller öppet talar om att hen söker nya jobb – nja, det är väl knappast subtilt utan blinkar fara i jättebokstäver i neon. Dra så snabbt du kan och se till att få med dig en referens innan din chef är borta.

Läs också: Drömjobbet som dataanalytiker kan visa sig vara ett rent städjobb

6. Säg hej till den nya chefen
När det byts ut folk i ledningen hela tiden kan det betyda att företaget försöker hitta nya sätt att hålla sig flytande. Visst finns det en chans att någon faktiskt hittar den magiska formel som får företaget på fötter igen men frågan är om det är värt risken. Andrew Ysasi råd är att börja se sig om för ett jobb i en mer stabil organsiation.

7. Flytta hit och dit
Får du frågan om du vill byta kontor eller kanske sitta på en annan plats oftare än dina kolleger? Då är det dags att fundera ett varv enligt Andrew Ysasi. Du står knappast näst i kö för befordran.