tangentbord

Containerutvecklare, augmented reality-designer, iot-arkitekt – det är bara några av de nya it-funktioner som det visar sig finnas behov av när den internationella branschorganisationen CompTIA gick igenom it-arbetsmarknaden förra året. Redan har IBM en blockchain-ansvarig och Ford är ett av många bolag som söker efter tekniker som hanterar kluster av grafikprocessorer.

Läs också: 7 tecken på att det är dags att se sig om efter nytt jobb

Även om intresset för en del av de här nya teknikområdena kommer att falna kan de som satsat på andra sitta i guldsits. Så vilka är det då man ska satsa på? Infoworld har talat med anlytiker, rekryterare och chefer som öven har ansvar för rekrytering och här är några av de jobb som tippas bli heta i en inte allt för avlägsen framtid.

1. Maskininlärningsspecialist/specialist i kognitiva system

IBM:s arbete med så kallad cognitive computing, det vill säga datateknik som använder hjärnan som modell, har skapat superdatorn Watson men också titeln kognitiva system-specialist, även om titeln ännu inte helt fyllts med innehåll. Kognitiva system håller inte bara på att bli en viktig del av IBM:s affärsplan utan också i det ekosystem av andra företag som fötts kring Watson och annan liknande teknik. Ett exempel är Sparkcognition som arbetar med maskininlärning, big data-analys och andra kognitiva tekniker för att bättre förstå säkerhetshot.

Jiim Spohrer som arbetar mot universitet på IBM konstaterar att big data är grunden men att det också gäller att ha ett praktiskt angreppssätt hos dem som ger sig in på det här området. Det handlar om att arbeta med ostrukturerade data, maskininlärning och hur språk processas för att människor och datorer ska kunna interagera och sök.

2. Blockkedjetekniker

Nej, den här titeln finns knappast ännu. Blockchain, eller blockkedja, är den grundläggande tekniken bakom bitcoin. Och startups rekryterar både tekniker och utvecklare som har koll på tekniken bakom bitcoin och som har djup erfarenhet av kryptering, distribuerade system, hashalgoritmer och liknande.

Peter Kirby, vd på startupen Factom, som arbetar just med blockkedjeteknik säter att det är lättare att hitta åttasiffriga tillskott från riskkapitalister än det är att hitta kvalificerade blockkedjeingenjörer. Även om tekniken inte är så svår att förstå är den ny och på en del sätt mer lik avanderad matte än programmering säger han.

– Det kräver förståelse av hur decentraliserad arkitektur ser ut och av skärningen mellan mjukvaruarkitekt och krypteringsexperter.

3. Gpu-tekniker

Grafikprocessorer, gpu:er, avlastar dataintensiva delar av applikationer medan resten av koden fortfarande körs på den vanliga processorn. Det är en nyckelteknik för företag som Facebook eller kinesiska Baidu som hanterar enorma datamängder. Enligt Facebooks teknikchef Mike Schroepfer är de gpu-baserade systemen dubbelt så snabba som de konventionella lösningarna. Även bilföretag som Ford är intresserade av gpu-tekniker för att arbeta med förarlösa bilar.

4. Virtual reality-tekniker

Virtual reality, VR, är inte längre bara en angelägenhet för spelindustrin. Allt ifrån tidningen New York Times som använder VR för storytelling till startup som Lucid VR som utvecklar 3D-kameror är intresserade av kompetensen. Även inom mobilindustrin finns VR med. Exempelvis drog Samsung Gear 360 för att spela in VR mer intresse än de två nya mobiltelefoner som företaget presenterade. Att ny teknik hajpas av investmentbanker hör till vanligheterna men trots det är det värt att notera att Goldman Sachs spår att VR kommer att generera 110 miljarder dollar om tio år jämfört med 99 miljarder för tv. Även om det är att ta i så står det klart att det finns investeringsvilja i VR.

Läs också: Drömjobbet som dataanalytiker kan visa sig vara ett rent städjobb

5. Iot-arkitekt

Miljarder enheter förustpås kopplas upp de närmaste åren och internet of things ligger högt på agendan hos många innovativa företag – inte bara startups. Exempelvis annonserade Verizon nyligen efter en ”IoT solutions architecht” som bland annat skulle ha erfarenhet av komplexa lösningar som inbegrep iot, m2m, molnet, säkerhet och software as a service. Dessutom vill man ha en arkitekt som inte bara har teknisk kompetens utan också kunna göra finansiella prognoser, prissätta och göra vinsmarginalanalyser. Ett tecken på att it-avdelningen allt mindre är en serviceorganisation utan en del av verksamheten som kan öka affärsmöjöigheterna och skapa nya intäkter, enligt analytikern David Foote på Foote Partners som arbetar med just it-arbetsmarknaden.

Läs också: Här är it-jobben som ökar snabbast just nu

6. Incidentproffs

It-säkerhetsspecialister är alltid högvilt men här är en ny variant – nämligen den som kan hantera effekterna av en attack eller en sårbarhet. Det bygger på insikten att man inte kan förhindra attacker – men hantera dem. Det handlar om en person som på djupet förstår säkerhetsinformationen och hur en händelse ska hanteras och vet vilka frågor som ska ställas.

Personen måste kunna anlysera varningssignaler från en mängd olika källor, få fram möjliga orsaker bakom och kunna identifiera och skilja ut vilka incidenter som är farliga. Kompetenser som krävs är att kunna grunderna förr nätverk, protokoll och paketanalys, kryptering och tokenteknik och erfarenhet av sql-skript.