Statistik är en tudelad källa för att skapa en bild av vår samtid. Å ena sidan visar den att kvinnor har fått bättre villkor på arbetsmarknaden, fler kvinnor går tekniska utbildningar och fler kvinnor har ett it-jobb. Å andra sidan visar den också svart på vitt att de fortfarande är få och att löneskillnaderna är påtagliga mellan män och kvinnor. Inte heller säger siffrorna något om hur det verkligen är på arbetsplatserna och utbildningarna.
På den stora konferensen Women in Tech som ägde rum tidigare i veckan ställdes frågan hur många av deltagarna som varit ensam kvinna i ett mötesrum. En klar majoritet räckte upp handen. För så ser verkligheten fortfarande ut.

– Jag är stolt över att vara lite nördig, men jag faller inte inom ramen för vad en programmerare ska vara. Utanför utbildningen, då blir folk chockade just för att det är ovanligt, säger Elin Bäcklund.
Det som folk reagerar på är att hon läser teknisk fysik, med en specialisering i programvara.
– Det som krockar är framför allt att jag är tjej och inte är en stereotyp programmerare. Brottas mycket med det där, ibland undviker jag att säga exakt vad jag läser. Säger att jag läser till civilingenjör bara, säger hon.
Carolin Solskär sitter på liknande erfarenheter, som student i systemvetenskap får hon ta emot skeptiska kommentarer från människor hon möter. Inte heller hon tycker att bilden av vad en data-tjej är passar henne. Bilden måste nyanseras.
– Som tjej måste man vara högljudd, fysiskt luta sig in och ta plats. Jag har jobbat som sjöman och har, tyvärr, behövt vara lite grabbig. Låtsas som att jag rycker på axlarna, fast jag egentligen är en kontrollfreak, säger hon.
För Kajsa Lundborg ser berättelsen ut på samma sätt. Hon pluggar digital business på Hyper Island. Problemet unga kvinnor, eller kvinnor av alla åldrar, möter sammanfattas kort och enkelt i ett exempel från skoltiden.
Läs också: Rosa kodträffar gör dundersuccé - fullt hus hos Pink Programming
– Just nu är det mest positivt, men man får stå ut med mer ifrågasättande. Har fått ta det sedan barnsben när jag ville slå på projektorn i skolan. Kunde verkligen jag som tjej det, säger hon.
De tre läser på olika utbildningar och kommer från olika delar av landet. Gemensamt är just deras intresse för it, teknik och programmering. Men även där har det olika fokus och valt olika vägar. De undervisar, föreläser, driver företag och är aktiva i nätverk. De har också det gemensamt att de är nominerade till Årets it-tjej. En utmärkelse Microsoft delar ut till unga kvinnor som de ser som bra förebilder och som kan inspirerar och driva utvecklingen framåt.

Mentorer och förebilder efterfrågas i nästan varje sammanhang kvinnor och it diskuteras. Och den åsikten delas av trion.
– Nyckeln att få in fler kvinnor är förebilder, men tyvärr syns de inte alltid. Jag tror man måste tänka mer försäljning och bli mer relevant för mottagaren, säger Kajsa Lundborg.
Det kan till exempel vara att använda förebilder utanför de traditionella företagen. Lyfta upp en bredare grupp, i alla åldrar, yrkesroller och olika bakgrunder. Kajsa Lundborg föreslår personer som redan i dag når många unga kvinnor, youtubers och bloggare.
– Det är it. De använder Google analytics, de kan Wordpress, de använder databaser, html, Java, säger hon.
Carolin Solskär drar paralleller till när hon började på seglarutbildning på gymnasiet. Hon träffade en tjej som hon tyckte var häftig och som berättade som resorna och livet på sjön. Hon fastnade. Likaså blev hon uppmuntrad att testa att söka en it-utbildning.
Läs också: Känner du igen utvecklarna? Så hanterar du fem vanliga typer.
– Jag testade och insåg hur kul det var. Mentorskap när man är tonåring är jätteviktigt, man ändras hela tiden och påverkas av sin omgivning. ”Jag är precis som du”. Men får också inse vilken makt man har, säger hon.
Viktigt komma ihåg är att inte tappa det praktiska. Det är en sak att prata om problem och prata om hur man ska komma till rätta med dem. Det har pratats tillräckligt. För att mer få tjejer intresserade av teknik, matematik och it krävs aktiv uppmuntran i skolan. Det kan handla om att utbilda skolpersonal så det bättre kan förstå digitala läromedel och vad it-utbildningarna på universitet och högskolor faktiskt innebär.
– Jag tror också att det handlar om att fånga upp intresset hos tjejer. Fråga vad de gillar och sedan visa hur det kan användas inom it, som att till exempel visa interaktivt. Väck intresse, säger Carolin Solskär.
Blickar de framåt ser de ljust på framtiden, men bara om företagen och samhället fortsätter anstränga sig. Förändringen och arbetet behöver ske på alla nivåer. De säger visserligen att kvinnor får dra ett tyngre lass än män, trots att ingen förlorar på ett mer jämställt samhälle.
– Det är ett djupt rotat problem och det är en lång process. Jag tror att det ligger mer på tjejer för att de har en chans att driva frågan och den här titeln Årets it-tjej är en möjlighet att göra det. Men man ska verkligen inte behöva driva den om man inte vill. Det ska vara kul, något man är engagerad i. Och ju fler kvinnor som syns desto fler delar på bördan, säger Elin Bäcklund.
Till tjejer som i dag sitter i skolbänken eller driver sin egen blogg och vill veta mer om hur det funkar bakom. Till de som tycker att matte är superkul, till de som inte vet vad de vill göra med sitt liv. Till dem har Elin, Carolin och Kajsa en enda uppmaning: våga! Gå ut och ta kontakt, fråga det ni vill veta. Det finns inga ursäkter för att inte ta plats i it-världen.
Läs också: 13 färdigheter som är ett måste för en topputvecklare
– Jag tror inte att det ens kommer finnas en it-bransch framöver. Det är digital business som finns över allt. Och om tjejerna inte är med och skapar den framtiden har de ingen plats. Man kommer jobba med data som verktyg och förstår man inte dem kan någon annan stå bredvid och härska, säger Kajsa Lundborg.