Nej, det är inte säkert att det går att prata om allt på jobbet. I en studie som ledarskapskonsulten Vitalsmart gjort bland anställda i USA uppgav mer än åtta av tio att de varit med om att kollegor sagt något som fått katastrofala följder för deras karriärer.

Nästan sju av tio erkände att de själva någon gång sluntit rejält med tungan. En tredjedel uppgav att det kostat dem en löneförhöjning eller ett kliv uppåt i karriären. Nästan lika många att det förstört en relation på jobbet.

Läs också: Så hanterar du besvikelsen när du inte får drömjobbet

Amerikanska sajten CIO listar de fem jobbsamtal som enligt studien måste undvikas till vilket pris som helst. 

1. Självmord genom feedback

Det här är ett av de vanligaste misstagen. Du missförstår signalerna från din kollega – eller ännu värre din chef – och flikar in feedback när du borde vara tyst.

Men om en person inte bett om feedback och den inte kan sägas på ett taktfullt sätt, privat eller diskret – ja då är det nog bäst att hålla tyst råder David Maxfield, forskningsansvarig på Vitalsmarts som varit med och tagit fram studien.

– Om du inte kan säga något snällt, säg ingenting alls, säger han och berättar om en person som berättar i studien att han gett sin chef feedback på ett gruppmöte.

– Han tyckte inte själv att det han sa var särskilt hårt men chefen kände sig påhoppad och förnedrad. 

2. Skvallerkarma

Det här kan inträffa när du avslöjar dina verkliga känslor för en person eller en situation. Kanske ventilerar du det inför en arbetskamrat men beroende på hur nära ni står så kan det verkligen slå tillbaka.

– Det är lätt att missta sig och anförtro sig till fel kollega, det kan handla om att du behöver lätta på trycket eller helt enkelt försöker göra rätt och närma dig en svår situation, säger David Maxfield. 

Läs också: Lätt att trampa snett – så ska du inte göra när du arbetar i team

I stället är hans råd att du pratar med din partner, en vän eller släkting – och de får inte vara kopplade till ditt jobb. 

3. Politik och religion är knepigt

Inte heller politik, religion eller andra känslomässigt laddade ämnen är särskilt smart att prata om på jobbet, enligt David Maxfield.

En person i studien tyckte själv att det var okontroversiellt att säga att han enbart tittade på den högerpopulistiska amerikanska kabelkanalen Fox News. Men det hela eskalerade till en upprörd politisk debatt och skapade friktion på jobbet under en lång tid. 

4 Låta orden rusa iväg

Alla blir vi ibland irriterade och tappar humöret. Då är det lätt hänt att dra till lite för mycket och använda allt för hårda ord.

– När du går ifrån att säga "Det här är en dålig idé" till att säga "idiot" har du definitivt gått för långt.

5 Svara alla 

Det kan handla om ren klumpighet, stress eller att inte ha tillräckligt fokus på det du håller på med men kan vara förödande för dig på ditt jobb.

– Dubbelkolla alltid vart du skickar ditt mejl. Läs om svaret, högt om det går. Det här är ett av de enklaste misstagen att undvika eftersom du faktiskt har tid att kolla att du säger rätt saker till rätt person innan du trycker på sändknappen, säger David Maxfield.

Så kommer du tillbaka

Jo, det går men det kan ta tid och kraft. För det första måste du förstå vad du ber om ursäkt för och göra det utan att skylla ifrån dig.

– Börja med en ursäkt men ännu effektivare är att faktiskt göra en personlig uppoffring – av din tid, ditt ego eller dina pengar, säger David Maxfield.

Han berättar om en kvinna i studien som deltagit i ett konferenssamtal och trott att hon tryckt på muteknappen när hon utbrast att cheferna var idioter. För att rätta till det reste hon runt till alla och bad dem personligen om ursäkt.

Om det verkligen hjälpte framgick inte men det viktiga är ändå att göra ett uppriktigt försök, råder David Maxwell.