– När man tittar på cio:ernas cv:n är en vanlig väg att de börjat som it-specialister, gått vidare till en gruppchefsbefattning via någon typ av it-ansvar innan de når cio-jobbet, säger Eva Ekedahl, karriärcoach och chef på IDG Rekrytering.

Men hon betonar att den som kommer från it-sidan och vill bli cio måste komplettera med ekonomikunskaper.

– Har man bara arbetat inom it måste man skaffa större förståelse för vad verksamheten går ut på och förstå affärstänket, säger hon.

– Annars är det svårt att se verksamhetsnyttan före fräsig teknik. Det krävs också för att tydligt kunna visa på nyttan med att till exempel byta ut vissa system.

Att börja läsa ekonomi och försöka få jobba med de mer affärsmässiga delarna i företaget är bra sätt att närma sig, enligt Eva Ekedahl.

– Försök att få jobba i projekt så att du kommer närmare funktioner och avdelningar som driver verksamheten framåt. På ett tillverkande företag kan det vara att sätta sig in i produktionscykeln och systemen kring det. Skaffa förståelse för hjärtat i verksamheten och sök dig bort från att jobba med stöd och support vid sidan om.

För den som kommer från verksamhetssidan och vill in i cio-rollen är teknikintresse ett måste, anser Eva Ekedahl.

– Som cio i ett stort företag behöver man inte vara tekniker, men man måste ha något slags grundläggande teknikkompetens, ha ett stort it-intresse och vilja förstå hur it kan påverka verksamheten.

Ett av hennes råd till den som siktar på att bli cio är att se till att synas i organisationen.

– Håll dig inte undan. Försök att bli en central figur som syns. Håll dig uppdaterad både kring tekniken och kring vad som händer på marknaden där ditt företag verkar.

Dessutom är det viktigt att jobba på att bli en bra ledare.

– Skaffa ledarskapskompetens av olika slag. Det är bra med erfarenhet från att leda allt från grupper och projekt till enskilda individer, säger Eva Ekedahl.

Fakta

  1. Se till att synas och märkas i organisationen.
  2. Ta alla chanser att utveckla ditt ledarskap i små och stora sammanhang.
  3. Håll dig uppdaterad både om tekniktrender och kring förändringar på marknaden.