Det roligaste med att vara cio är att få jobba så brett, anser Eva Sjöwall, cio på papperskoncernen Billerud.

– It-avdelningen är en serviceorganisation som jobbar med allt från ekonomi till hr och produktionssystem. It är viktig för alla delar av företaget. Det är ett omväxlande och spännande jobb där det aldrig står still. Det är nytt, nytt, nytt hela tiden och det innebär att man måste vara väldigt flexibel.

It-verksamheten måste klara av att hänga med i de snabba förändringar som sker i verksamheten.

– Det kan vara ganska tufft att få ihop ekvationen ibland. It ska bidra till att förbättra verksamheten och samtidigt behålla kvalitet, säkerhet och stabilitet i it-miljön. Systemen ska fungera dygnet runt alla dagar. Står de still kan det få förödande konsekvenser för företaget.


Jobbar brett. Eva Sjövall, cio på Billerud, tycker att det är ett omväxlande och spännande jobb.

Eva Sjöwall kom till Billerud för två år sedan och före det hade hon jobbat över tio år som cio och it-chef, bland annat på KF Media och Spendrups.

Från början har hon en teknisk bakgrund med en civilingenjörsexamen från KTH och tio år som systemutvecklare innan hon gick in i ledande befattningar.

Då, när hon var runt 35 år och nybliven it-chef, var hon väldigt glad för sitt tekniska kunnande.

– Speciellt som kvinna kände jag en större trygghet i att kunna tekniken. Det är trots allt mycket män på en it-avdelning och jag tror att det är lättare att tas på allvar om man pratar samma språk. Det är mycket fikontermer för utomstående.

I sin nuvarande roll har hon ett mer strategiskt ansvar än tidigare. Hon har inget direkt operativt ansvar utan under sig har hon tre it-enheter med varsin it-chef.

När de träffas kan det ibland bli ganska mycket tekniksnack, men på möten med ledningen eller styrelsen tycker hon ändå att det är lätt att undvika de svåraste tekniktermerna.

– Jag har aldrig varit något teknikfreak. Jag har alltid tyckt att det roligaste är hur man använder den. Att det fungerar och är något folk kan använda.