Sommaren 2006 klev Jonas Nordlander av som vd för Tradera då den svenska marknadsplatsen blev uppköpt av Ebay. Knappt åtta månader senare befann han sig i Moskva för att dra i gång nästa projekt – en rysk version av Blocket som i dag går under namnet Avito.

– Vår satsning i Ryssland är redan mycket större än Tradera, konstaterar en stolt Jonas Nordlander när CS träffar honom under ett av hans få Stockholmsbesök.

Att det inte är helt lätt att starta företag och jobba i Ryssland lärde han sig snabbt.

– All byråkrati chockade mig först, det var mycket frustrerande. Sedan stötte jag på småsaker som var annorlunda. Till exempel har alla företag i praktiken ett så kallat presentkonto, för att handla saker som te och salami och ge till affärspartner och andra man möter i sitt arbete.

En annan gång frystes företagskontot i Swedbankägda Hansa bank i tre månader på grund av en konflikt mellan Ryssland och Estland, berättar Jonas Nordlander som är medgrundare och vd för Avito.

– Hanteringen av personalen har varit en utmaning i sig, konstaterar han.

Under sina sex år på Tradera sparkade han inte någon, men på dryga tre år i Ryssland har han redan hunnit avskeda ett trettiotal.

– Huvudorsaken är att de utgett sig för att vara något de inte är och att de har visat upp betyg som de har köpt. Andra orsaker är att de använt sig av falska referenser eller haft en attityd som ”jag är bäst i världen och behöver inte jobba om jag inte känner för det”, berättar Jonas Nordlander.

– Däremot är det ett fenomen som enbart fanns i Moskva och som växte fram under haussen mellan 2004 och 2008. Läget i dag är betydligt bättre och de unga Moskvaborna är betydligt mer ödmjuka. Krisen har varit nyttig för många, fortsätter han.

Trots alla kulturella krockar och den ryska byråkratin har Jonas Nordlander lyckas skapa ett företag som växer explosionsartat.

Tack vare tv-reklam i Moskva och Sankt Petersburg har antalet besökare gått från 300 000 i början av 2009 till tre miljoner vid årets slut. I dag är siffran uppe i sju miljoner unika besökare.

– Just nu är vi på allas radar. Vi söker riskkapital internationellt på 25 miljoner dollar, vilket är ett stort belopp, säger Jonas Nordlander.

Hur skulle du beskriva det ryska affärsklimatet och näringslivet i stort?

– Det är fyllt med skrönor men även med sanningar. Affärsklimatet är värre än många tror, både mer byråkrati och korruption. Det är också väldigt mycket affärer som görs på banjan, det vill säga i bastun. Vågar du och har drivet är Ryssland en superspännande marknad, men det gäller att inte ge upp.

Det faktum att ryssar generellt utgår från att de inte kan lita på en gör att det tar längre tid än man tror att bygga upp relationer till folk. Genom att gå ut och äta och ha trevligt etablerar du ett förtroende så småningom, förklarar Jonas Nordlander.

Tiden i Ryssland har format honom på många sätt.

– Jag har lärt mig att inte ta saker för givet, att stanna upp och tänka till. Dubbel- eller trippelkolla saker och inte bli knäckt när det inte går som man vill.

Jonas Nordlander har aldrig lärt sig mer än ”överlevnadsryska”, men för den som vill arbeta i Ryssland och framför allt för den som vill driva ett eget företag, rekommenderar han att lära sig språket först.

– Google translate är min bästa vän. Själv skulle jag aldrig anställa någon som inte kan ryska, med andra ord skulle jag inte anställa mig själv. För att driva en verksamhet i Ryssland måste du bo där, det går inte att styra på distans.

Fakta

Jonas Nordlanders tips till den som vill jobba i Ryssland:

1. Tänk på att affärer i Ryssland handlar om att bryta igenom koder och själva kulturen.

2. Lägg mycket tid på att bygga upp nätverk, gå ut och ät middag och socialisera dig.

3. Var medveten om att ryssar generellt är svårare att läsa av än svenskar.

4. Acceptera att du är gäst i landet.

5. Ha tålamod.

6. Skär inte alla ryssar över en kam.

Namn: Jonas Nordlander.

Ålder:
37.

Bor:
I Moskva, lägenheten i Stockholm är uthyrd.

Familj:
Hustru, väntar tvillingar till hösten.

Fritidsintressen:
Morgonträning, annars är det mest jobb.

Avito grundades 2007. Ägs till 85 procent av Vostok och Kinnevik, 15 procent ägs av Jonas Nordlander och Kontakt Easts vd Filip Engelbert.

Sajten har nu sju miljoner unika besökare.