It-branschen i Luleå har genomgått en strukturomvandling. Tidigare dominerade ett fåtal stora it-företag. När de vid millennieskiftet drog ner i Luleå föddes i stället ett antal lokala it-företag.
Det slår Johan E Bengtsson fast. Han är ordförande för it-branschrådet inom Luleå Näringsliv, ett bolag som ägs av det lokala näringslivet och kommunen.
– Det gör att it-branschen i Luleå nu är mer diversifierad. Det finns fler mindre bolag med 20–80 anställda som har sin bas här, till exempel Arctic Group, Exait, Agio och Bnearit, säger han.
I Luleå ligger tyngdpunkten på telekom, internetteknik och mobila system. Bland annat har Luleå skapat sig en nisch inom system för distansmöten via nätet. Företaget Marratech, som senare köptes av Google, startade till exempel i Luleå.
Det största bakslaget under förra årets konjunkturnedgång var när Capgemini stängde sin Luleå-verksamhet med 65 personer. Johan E Bengtsson kallar det ändå bara för ”ett hack i kurvan”.
– Rekryteringen och framtidstron är lika bra som innan, även om det antalet anställda kanske inte är uppe riktigt på samma nivå än.
När Luleå Näringsliv tidigare i år frågade it-företagen om rekryteringsläget framåt gav det signaler om en stark tro på tillväxt. De har i år anställt totalt 150 personer och räknar med att anställa ytterligare 400 de kommande två tre åren.
En grupp som kallar sig D7, med företrädare för de stora it-arbetsgivarna på orten, har som mål att antalet it-anställda i Luleå ska dubblas vart sjunde år.
– Vi vill hitta nya sätt att stärka it-industrin här. Ett sådant område är datacenter. Vi har de lägsta elpriserna i landet och dessutom gratis kylning nästan hela året.
Men det krävs kompetens för att klara en så kraftig tillväxt, och på några års sikt är de it-utbildade som kommer ut från universitetet inte tillräckligt många, konstaterar Johan E Bengtsson.
Därför startas vid årsskiftet ett samarbete med universitet och it-företag i Ryssland. It-utbildningen i Ryssland håller inte samma kvalitet som de skandinaviska så förhoppningen är att Sverige ska vara attraktivt för dem.
– Vi får tillgång till fler studenter och Ryssland får tillbaka kunskaper. Målet är att få studenterna att arbeta här efter studierna.
Till hösten 2011 räknar man med att ett 20-tal ryska studenter kan tas emot men efterhand ska antalet öka. Projektet finansieras av EU och statliga medel med syftet att bidra till utveckling av ”perifera regioner med ett kallt klimat”.
Invånare: 167 000, inräknat Luleå och de fyra grannkommunerna.
Näringsliv: Stål- och verkstadsindustri, it-företag, handel och upplevelser. Två av tre arbetar i tjänstesektorn.
Antal studenter: 12 000.
It-anställda i Luleå: Omkring 2 000 enligt SCB.
Största it-arbetsgivarna: Tullverket IT, Tieto, Ericsson Research.
Källa: Luleå kommun