Johan Maasing brinner för sitt yrke. Han berättar stolt om hur han redan som ung satt och mekade med datorer och tog fram sina första program.

– Jag har varit datanörd sedan barnsben. Jag spelade inte fotboll, jag satt hellre och programmerade med pappa som var statistiker.

Men att hålla på med datorer var snarare en livsstil än ett självklart yrkesval för Johan Maasing. I stället för it-utbildning blev det studier i teoretisk filosofi på Stockholms universitet i början av 1990-talet och en tid därefter beslöt han sig för att flytta ner till Göteborg och satsa på språkvetenskap.

Det som till att börja med var något av ett slumpmässigt val kom Johan Maasing att ägna sex år åt fram tills han plötsligt beslöt sig för att lämna sin doktorandtjänst i datalingvistik.

Efter att hållit kurser i nätverksteknik under en kortare tid blev han rekryterad till konsultbolaget AU-systems via en kontakt. Det var också där som han läste in sig på Java, något som han jobbat med sedan dess.

För Johan Maasing tycks det här med programmering oerhört lätt. Han jämför det med andra hantverksyrken – när man väl lärt sig grunden är det inte så svårt att ta till sig nya programmeringsspråk.

I dag jobbar Johan Maasing som konsult på Rikspolisstyrelsen på uppdrag av Know IT i Stockholm, där han bor igen sedan två år tillbaka. I det välfyllda cv:t finns även meriter som it-arkitekt på Telia, men att han i dag jobbar på ett konsultbolag visar ändå vad han tycker bäst om.

– Som konsult har du större möjlighet att byta projekt och arbetsplats, vilket gör att du kan utvecklas mer. Nackdelen är att man hoppar mellan olika uppdrag och man kan inte heller tacka nej till något.

Att vara programmerare i dag jämfört med för tio år sedan är en stor skillnad, anser Johan Maasing. Då räckte det med att vara ren programmerare, i dag är konkurrensen större bland annat från outsourcingföretagen.

– En del undrar om programmeraryrket kommer att finnas kvar i Sverige och det gör det givetvis. Däremot blir du mindre expert, det blir mer prefabrikat så att säga, även inom detta yrke. Det handlar mer och mer om att konfigurera och sätta ihop saker, säger Johan Maasing och illustrerar det genom att dra jämförelsen med att hugga timret och sedan bygga sin egen stuga och att få en färdig stuga i delar som du ska sätta ihop själv.

Den som vill få ett kreativt jobb måste vara en bättre programmerare än snittet. Den som är medioker kan inte slå sig fram.

– Sedan krävs det givetvis att du har ett genuint intresse och inte gör det bara för pengarnas skull.

Fakta

Bor: Södermalm i Stockholm.
Ålder: 43 år.
Utbildning: Språkvetenskap, datalingvistik.
Yrke: Systemutvecklare inom Java och it-arkitektur.
Karriär: Har bland annat jobbat på AU-systems, Sigma, Telia, Epsilon och Teleca. Är i dag it-konsult på Know IT.
Fritidsintressen: Promenera, konserter och kaféliv. Spelade musik tidigare, självlärd gitarrist.