Ingrid Mogensen är nyanställd på Cybercom men långt ifrån ny i it-branschen. 1983 tog hon klivet in i arbetslivet som nyexaminerad civilingenjör i teknisk fysik. Hennes första jobb var som it-konsult på Logica, som då endast hade ett 30-tal anställda i Sverige.

– Logica var en liten organisation i Sverige, men vi hade fördelarna som en stor arbetsgivare ger. De bekostade mycket utbildning, jag fick lära mig projektledning, verksamhetsstyrning och kostnadsberäkning, säger Ingrid Mogensen när vi träffas på Cybercoms huvudkontor i Stockholm, där hon sedan tre månader jobbar som seniorkonsult inom informationssäkerhet.

Även om hon började sin karriär som konsult har Ingrid Mogensen hunnit med många andra yrkesroller. Efter sju år på Logica, där hon huvudsakligen ägnade sig åt bankomater och betalsystem, fick hon ett jobberbjudande i banksektorn och valde att ”byta sida”.

– En av de främsta anledningarna till att jag antog erbjudandet var att jag skulle få jobba mer med affärsutvecklingssidan. Efter fem år blev jag också informationssäkerhetschef på Gota Bank.

Det är framför allt som informations- och koncernsäkerhetschef som Ingrid Mogensen gjort karriär. Hon har jobbat på såväl Volvo som Ericsson och senast tio år på Electrolux.

– Jag blev konsult igen för jag ville söka mig tillbaka till informationssäkerheten och få jobba med det senaste på området. Det stressar också i längden att alltid vara nåbar, vilket man förväntas vara om man sitter i en koncernfunktion.

En viktig skillnad mellan att vara anställd och att verka som konsult är att anställda jobbar mot företagets mål i helhet, medan man som konsult arbetar mot målet i ett uppdrag som ska levereras på en viss utsatt tid, det vill säga mer projektorienterat, förklarar Ingrid Mogensen.

– Som konsult måste du kunna hantera stress och lyssna in andra människor. Dessutom bör du vara lyhörd, flexibel, energisk och vilja driva saker framåt. Sedan slipper du den politiska situationen du har som anställd.

Numera går dagarna ut på att leverera och det är nästan inga interna möten. Det är nära till chefskapet, det är en platt organisation och hon upplever ingen direkt hierarki.

– Konsultbolagen har en äkta platt organisation, man sätter ihop team utifrån uppdragen, utan värdering av olika roller. Men det finns självklart även nackdelar, kanske framför allt att ”inte få ta hand om resultatet av sin baby”, som många konsulter säger.

I dag har Ingrid Mogensen en mer balanserad tillvaro än tidigare. Vanligtvis jobbar hon 40 till 50 timmar och förväntas inte längre vara tillgänglig dygnet runt. Ändå kan hon tänka sig att gå tillbaka till att vara anställd – men inte än på ett tag.

– Jag har en hel del kvar att lära mig här. Jag ser jobbet på Cybercom som en möjlighet att bredda kunnandet, det är verkligen ett kompetenskliv i livet att få se flera affärsmiljöer, vilket är svårare i en stabsroll.

Fakta

Namn: Ingrid Mogensen.

Familj:
Vuxna barn.

Bor:
I Enskede

Yrke:
Seniorkonsult informationssäkerhet på Cybercom.

Utbildning:
Teknisk fysik, KTH.

Karriär:
It-konsult på Logica Svenska, informationssäkerhetschef Gota Bank, säkerhetschef Bank o Kassa /Posten, säkerhetschef på Ericsson och Volvo, informationssäkerhetschef Electrolux.

Fritidsintressen:
”Jag är en riktig friluftstjej. Jag åker skidor, skridskor och paddlar kajak. Sedan är jag givetvis med min familj.”

Favoritteknikpryl: ”Min Mac Air, den är med mig överallt.”