När den amerikanska tidningen Fast Company listade 25 kvinnor i startupvärlden att hålla koll på ville Henriette Weber inte vara sämre. På sin blogg listar hon ett gäng kvinnor som driver startupföretag i Norden och som hon blivit inspirerad av.

Listan kommer samtidigt som färsk statistik från PAR visar att andelen kvinnliga företagare i Sverige bara har ökat med 2 procentenheter de senaste tio åren. Idag är siffran 26,6 procent.

Henriette Weber är själv strateg och affärsrådgivare med en bakgrund från it- och webbranschen. Hon driver webbyrån Toothless Tiger i Köpenhamn och nyligen var hon rådgivare till deltagarna på Copenhagen Startup Weekend.

Varför gjorde du listan?
– Jag ville ha en mer lokal lista eftersom jag tycker att det är mer inspirerande med lokala exempel, och även om jag själv driver en webbyrå i Köpenhamn så ser jag mig inte som en “startup”. Listan har uppdaterats två gånger efter att jag mejlat till personer på listan och frågat efter fler kvinnor.

Varför tror du att fler män än kvinnor finns i startupvärlden?
– Jag tror inte att startupföretag ses som ett kreativt sätt att jobba för kvinnor - än. Men vi börjar komma ikapp männen. Ibland tror kvinnor att de är tvungna att syssla med hantverk, inredning eller barnkläder om de ska driva ett eget bolag. Men kvinnorna i startupvärlden är här för att säga “kom hit och lek, det är roligt att ligga i framkant på teknik, kreativitet, affärer och webben”.

– Personligen lockas jag även av underground-känslan och jag älskar hur startups inspirerar mig.

Det kan skilja en del mellan de nordiska länderna när det gäller hur startupkulturen ser ut. Henriette Weber uppfattar det som att danskar är mer benägna att snabbt få ut saker och förbättra det hela tiden, medan svenskar hellre vill testa ordentligt innan lansering.

– Jag tror kvinnor som är entreprenörer i Skandinavien kör “learning by doing” för det mesta, det gjorde jag själv och det gör jag fortfarande. Men ibland vill jag bara få igång dem och börja jobba. Precis som med allt annat krävs det engagemang, men som initiativtagare till Geek Girl Meetup i Köpenhamn märker jag att nätverket och stödet för de kvinnor som faktiskt tar steget mot entreprenörskap och startuptillvaron är stort.

Henriette Weber är entusiastik när hon beskriver startupkulturen och dess medlemmar.
– Startupscenen innehåller mer kärlek för varandra än jag sett någon annanstans, och det är fantastiskt. Mitt viktigaste råd till entreprenörer, och något jag önskar att jag själv gjort i början, är att skaffa en affärsrådgivare. Du behöver dem för att få perspektiv och för att tänka igenom affärsplanen igen och igen. Du måste få ner dina tankar inför framtiden.

Henriette Weber listar 13 kvinnor i den nordiska startupvärlden att hålla koll på